Wpis z mikrobloga

Mirki jest sprawa. Obserwowałem tag i widzę że mamy tu dobrych specjalistów których pomocy potrzebuję.
Mój ojciec potrzebuję kupić zasilacz awaryjny do pieca CO.

Piec 2 dni pracował pod miernikiem / watomierzem jak zwał :) Sprawdzał mu to elektryk więc zakładam że wiarygodnie. Ogólnie wskazuje pobór 40 W na godzinę. Maksymalne chwilowe skoki poboru to do 400 W w momencie włączenia podajnika i reszty osprzętu.

Znajomy mu zaproponował takie rozwiązanie jak w linku poniżej i tu moje główne pytanie. Czy wartości przedstawione w ofercie są realne? Nie chciałbym sytuacji że teoria jest 9 godzin utrzymania zasilania a realia to połowę czasu lub wcale to się nie sprawdzi.

Pytam ponieważ czytałem kiedyś na przykładzie power banku że 10 000 mAh wcale nie oznacza że telefon o baterii 2500 mAh naładujemy 4 razy bo straty itd.

https://allegro.pl/zasilacz-awaryjny-ups-sinus-1000w-40ah-bram-serwer-i7047063485.html

Jeśli ktoś ma lepszą propozycję alternatywnych rozwiązań będę wdzięczny!

#elektryka #elektronika #prad Przepraszam jeśli kiepskie nazewnictwo, mam nadzieję że zrozumiecie :)
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jertort: kup jakiegoś starego złomowanego upsa klasy "trochę lepszy niż najtańsze badziewie" (ostatnio ktoś tu chciał wyrzucać bo aku zużyty) o mocy > 400VA, do którego podepniesz odpowiednio duży akumulator (akumulatory) na zewnątrz podłączone (odpowiednio grubymi przewodami!) i gotowe.

• Odpowiedz
@Jertort: ten zestaw z twojego posta podtrzyma ci to przy obciążeniu : 40 W - 10:48:00; 100W - 4:19:12; 200W - 2:09:36; 300W - 1:26:24; 400W - 1:04:48 także jeśli potrzebne było by przy ciągłym 400W to czas 7:46:34 jest osiągalny przy 4 aku 72 AH !!!
  • Odpowiedz
@cysiekw: Ty nie patrz w kalkulator, a w tabele rozładowania które daje producent. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przy stałej mocy 400W, przez 7h(!) to dopiero wymagania zaczyna spełniać np. akumulator 12 OPzV 1500; 1,6V/Z
  • Odpowiedz
@hrumque: Dzięki za propozycje ale zależy mi na gotowym i w miarę możliwości jeśli to osiągalne w tej cenie sensownym rozwiązaniu.

@cysiekw: @kozi966:
Dobra Panowie doprecyzowałem. 400W to chwilowy maksymalny pobór i dobrze aby sprzęt to pociągnął.
Przez 48h średni pobór to 40W

Przepraszam jeśli mieszam.
  • Odpowiedz