Wpis z mikrobloga

@AntycznyKsiaze: Powiem CI, że byłem ostatnio w szpitalu w wyniku nagłego ataku astmy, ale mniejsza o to - dostałem zalecenia korzystania alvesco + budesonid (alvesco 160 z rana i budesonid 200 z wieczora). Miałem stare leki jak formeterol, bez których ciężko mi jest funkcjonować tzw LABA, nie wiem czy czytałeś coś na ten temat czy ktoś?
  • Odpowiedz
@OpenCL: nie czytałem na ten temat ale budesonid brałem, nie bardzo pomagał potem się okazało że to nie bardzo działa na atak astmy i dostałem właśnie dyski. Później zamieniłem dyski na alvesco+ventolin bo dysków nie dofinansowywali przez jakiś czas. Alvesco powinienem stosować codziennie a ventolin podczas napadu astmy
  • Odpowiedz
@AntycznyKsiaze: U mnie zaś jest odwrotnie, zażywałem alvesco przez tydzień po kuracji antybiotykowej bo miałem jakiegoś wirusa i wyszło na to, że po tym tygodniu stosowania cyklezonidu miałem atak astmy i to dosyć spory. Lekarz niby na SOR mówił, że mam zażywać z rana cyklesonid + budesonid z rana cyklo i wiecozrem bude i nie do końca wiem, czy to jest dobry pomysł, z racji, że niby stwierdzono u mnie
  • Odpowiedz
Przez te leki po prostu zrobiło mi się słabo. Może zaryzykuje tym co lekarz z soru powiedział? Akurat podali mi kroplówkę z Mg + K i jakoś doszedłem do siebie + Dexaven. Słyszałem, że budesonid w okresach przesileń nie za dobrze sobie radzi, wtedy kiedy jestesmy bardzo wystawieni na czynniki zewnętrzne, zaś o alvesco nie mogę się wypowiedzieć bo miałem wypis z Rabki Zdrój zalecenia, że mam zażywać to alvesco 1x 320
  • Odpowiedz
@OpenCL: jak byłem mały to brałem wszystkie te leki które wymienieles oczywiscie w roznych kombinacjach :P nigdy nie mialem zadnych skutktów ubocznych. Czasem np. po zmianie leków mialem jeszcze gorszy kaszel niz przed.

Potem kolo 20 roku zycia astma prawie znikneła.
  • Odpowiedz
budesonid + cyklesonid

@OpenCL: Niestety dawek nie pamietam ale tez bylo z tym roznie jeden lekarz ci powie 2 wdechy tego 2 tamtego.

Masz jednego alergologa ktory cie prowadzi ?
  • Odpowiedz
@OpenCL: Jeżeli nie masz przepisanego LABA (w stylu właśnie tego formoterolu), to znaczy, że z astmą nie jest źle. Dostać hipokalemii po wziewach to dość egzotyczne zjawisko, ja rozumiem gdybyś walił jakiś metyloprednizolon w tabletkach albo coś w ten deseń, ale dawki we wziewach są dość symboliczne;)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
Zażywam Laba i budesonid bo jakoś. Najlepiej się po nich czuje. @kyaroru przepisał mi to rok temu jeden lekarz. Po cyklezonidzie mnie przytyka
  • Odpowiedz
@OpenCL: Teoretycznie powinieneś mieć mniej skutków ubocznych po cyklezonidzie, więc to dziwna sprawa. Pod względem działania zarówno budezonid jak i cyklezonid robią to samo (160 ug cyklezonidu to gdzieś jak 400 ug budezonidu). Przejdź się w końcu do jakiegoś pulmonologa nie z SORu ( ͡° ͜ʖ ͡°) No jak Cię zatyka, to znaczy że najwyraźniej potrzebujesz czegoś na rozszerzenie oskrzeli, skoro bez tego nie działa no
  • Odpowiedz