Aktywne Wpisy

Wydaje mi się, że często ludzie mają wyrobioną opinię na dany temat i po prostu ciężko ją zmienić. Niektórzy są szczególnie uparci, nawet jak to nie jest kwestia indywidualna, tylko coś, co da się udowodnić (np. płaskoziemcy).
Czy mieliście kiedyś tak, żeby ktoś tak na Was wpłynął, że zmieniliście dość drastycznie swoją opinie/zdanie na dany temat?
Ja tak połowicznie miałem z transami, gdy się dowiedziałem, że nie wystarczy popatrzeć albo zobaczyć czy ktoś ma
Czy mieliście kiedyś tak, żeby ktoś tak na Was wpłynął, że zmieniliście dość drastycznie swoją opinie/zdanie na dany temat?
Ja tak połowicznie miałem z transami, gdy się dowiedziałem, że nie wystarczy popatrzeć albo zobaczyć czy ktoś ma

annlupin +19
ja to do spania ide se dobranoc dla was
źródło: annlupin3321234
Pobierz

W którym poważnie pytam o kształt i pochodzenie niektórych twierdzeń, udało mi się zaobserwować następujące zjawiska:
- Płaskoziemcy nie zgadzają się ze sobą na wzajem.
Jak widać w komentarzach płaskoziemcy sami ze sobą sprzeczają się na temat swoich wierzeń, każdy może mieć inny pogląd i teorię, zależy jaki filmik na YouTube obejrzał.
- Płaskoziemcy nie tolerują logiki i samodzielnego myślenia.
Jak w sekcie, najpierw trzeba uwierzyć a później dopiero poznawać "prawdę" Jeśli nie uwierzysz to nie warto z Tobą rozmawiać.
- Płaskoziemcy nie wiedzą co to reaserch.
Według nich reaserch to oglądanie filmów i artykułów w internecie, żaden nigdy nie wpadł na pomysł wysłania balonu w stronę kopuły, która w najwyższym miejscu podobno sięga 70 km nad Ziemią. Podróż w miejsce, gdzie kopuła jest na wysokości np. 20 km jest dla Nich niemożliwa lub zbyt trudna.
- Płaskoziemcy sami sobie przeczą.
Płaskoziemcy uwarzają, że nikt z ludzi nigdy nie był w kosmosie i nie sfotografował Ziemi i jej kulistego kształtu, więc nie należy w ten kształt wierzyć. Mimo, że nikt jej nigdy z góry nie widział, wierzą, że jest płaskim dyskiem bez sprawdzania.
- Płaskoziemcy zawsze kończą dyskusję w ten sam sposób.
Gdy u płaskoziemcy kończą się argumenty i zaczynają uświadamiać sobie powoli, że to co piszą nie trzyma się kupy, zaczynają odsyłać do filmów na YouTube w które uwierzyli. Gdy zaczyna się skutecznie podważać nawet te filmy, zwyczajnie uznają, ze nie ma sensu ta dyskusja bo nie wierzysz.
Do przeprowadzenia tej rozmowy zainspirowała mnie seria pięciu filmów o Płaskoziemcach autorstwa SciFun-a. SciFun spokojnie i logicznie wyjaśnia jak bardzo mylą się niektórzy w swoich poglądach i jak wielką skalę to zjawisko osiąga. Sprawdziłem to rozmawiając z Płaskoziemcami i faktycznie muszę przyznać, że wszystko się zgadza. Trafnie opisał on tych ludzi w swoich filmach. Oto link [Płaska Ziemia - Poważna Analiza (cz.1)](https://www.youtube.com/watch?v=YdfNuwMhMg4&)
Martwi mnie natomiast fakt, że zwolenników Płaskiej Ziemi jest coraz więcej i ich wiara w te poglądy staje się wręcz fanatyczna na co dowodem jest kanał Crazy Polish Flatearther, w którym Płaskoziemcy dyskutują i przekonują o swoich racjach. Niestety rzadko kiedy usłyszałem tam coś co wskazuje na dużą wiedzę autorów a niektóre twierdzenia są wręcz absurdalne.
Podsumowując. SciFun, Muster Mark i moje własne obserwacje za pomocą teleskopu i teleobiektywu przekonały mnie, że Ziemia jest kulą a Płaskoziemcy się mylą.
Pozdrawiam i zapraszam kulturalnej dyskusji. Wszystkie komentarze obrażające kogokolwiek będą usuwane.
#ciekawostki #heliocentryzm #plaskaziemia #flatearth #teoriespiskowe #nauka #ziemia #kulaworld #astronomia #astronautyka
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Populistyczny temat ale bordo się na tym nie dorobisz.