Aktywne Wpisy

Tino +4
Niebawem jadę z kumplem w długą i daleką podróż. Zapewne będziemy się wspólnie rozliczać w przeróżnych miejscach czy płacić czasem za siebie nawzajem. Płacić na miejscu będziemy zarówno gotówką, jak i kartami. Jaką polecacie prostą aplikację do wspólnych rozliczeń, żeby nikt nikomu nie był dłużny i można było zachować porządek przy wspólnych wydatkach?
Foto dla przyciągnięcia uwagi XD
#finanse #aplikacje #android #podroze #podrozujzwykopem
Foto dla przyciągnięcia uwagi XD
#finanse #aplikacje #android #podroze #podrozujzwykopem
źródło: ow16k8n3gykav9x3vop581fi9c68_shutterstock_1308414568
Pobierz
JankoBzykant89 +117
źródło: imgi7NLVR-27e2b6a
Pobierz

Halo mirki, potrzebuję pomocy z dość ciekawą sprawą. Jestem noobem w C++ (pochodzę z pythonowego środowiska) i mam zagwostkę:
Jaki typ ma wskaźnik na 2-wymiarową tablicę (10x10) wskaźników na obiekt (Cell)?
Chciałbym zwrócić z funkcji dokładnie taki typ wskaźnika (tak, wiem że teoretycznie vector rozwiązałby sprawę, ale nie w tym rzecz).
Na razie doszedłem do tego, że zmienna tego typu będzie miała typ
Cell*(*tmp)[10]. Opcją jest też zwrócenie wskaźnika na wskaźnik na obiekt z początku tablicy, ale to jest nieco zbyt uciążliwe (ręczne liczenie offsetów do wskaźników na kolejne elementy tablicy).Ma ktoś pomysł? Męczę się z tym już jakąś dobrą chwilę (╯°□°)╯︵ ┻━┻
źródło: comment_EL63XByj45KNeGl7tkBABOQVA9DZNDvq.jpg
Pobierzźródło: comment_DQY76jQ9HZ7Jl3scGjJjaDU8GjaRNGWd.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Cell** tab = new Cell*[sizeX*sizeY]'
Cell* getCell(int x,int y){return tab[y*sizeX+x;}a zamiast liczyć offsety zrób sobie funkcję