Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Jak znaleźć prace jako junior programista bez statusu studenta? Nie wiem co robić, CV rozsyłam już od 9 miesięcy w Warszawie i dostałem dwie odpowiedzi. Szukam jako junior front-endu. Czytajac grupki juniorskie widzę, że są ludzie którzy od roku już szukają zatrudnienia i wrzucają co kilka tygodni swoje portfolio z nadzieją, że ktoś się odezwie.

#programowanie #naukaprogramowania #frontend

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Nie siedź w domu w ferie i w wakacje
  • 80
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Veni: Czyli uważasz, że wystarczy kilka standardowych projektów z użyciem popularnego frontowego freamworka umieszczonych na githubie i github.io, a dane z jsona? A może jakieś "niestandardowe" projekty, jak tak to jakie? Ja przynajmniej napisałem konkrety, może najwyżej ktoś się nie zgadzać.
  • Odpowiedz
@kwasyizasady: Po pierwsze to uważam, że junior nie powinien używać "popularnego frameworka", bo nie ma zielonego pojęcia jak to działa, a to, że dzięki temu uzyska coś szybciej nie jest żadnym rozwiązaniem, bo w przypadku niestandardowych problemów kompletnie nie będzie wiedział co robić. Jak widzę, że ludzie po tygodniu nauki zaczynają się uczyć frameworków to aż ramiona opadają. Uważam, że wystarczą projekty: robione samodzielnie, zgodnie z dobrymi praktykami, nie takie
  • Odpowiedz
@Veni: Z jednej strony racja. Z drugiej strony firm z podejściem: "ma umiejętności i inteligencje, zna podstawy, ma potencjał, w długiej perspektywie czasu może to być inwestycja wysoko zwrotna, zatrudnijmy go, wyślijmy na szkolenie z produktu, szkolenie z technologii" jest mało. Uważam, że w idealnym świecie to by tak było, ale co raz bardziej liczy się jak szybko w technologii X jesteś w stanie wypracować dla nas zysk. Dobre firmy
  • Odpowiedz
@kwasyizasady: I właśnie przez takie podejście firm rynek frontendowców i nie tylko frontendowców jest jaki jest. Masz mało seniorów, trochę więcej regularów i ogrom juniorów, którzy do tego się kompletnie nie nadają, ale "ktoś" obiecał im złote góry. Jak to niektórzy twierdzą: "każdego programistę możesz zastąpić skończoną liczbą studentów"... tylko, że działa to jedynie w teorii ;)
  • Odpowiedz
@Veni: > Po pierwsze to uważam, że junior nie powinien używać "popularnego frameworka", bo nie ma zielonego pojęcia jak to działa, a to, że dzięki temu uzyska coś szybciej nie jest żadnym rozwiązaniem, bo w przypadku niestandardowych problemów kompletnie nie będzie wiedział co robić. Jak widzę, że ludzie po tygodniu nauki zaczynają się uczyć frameworków to aż ramiona opadają.

Zgaduję, że chodzi ci o to żeby mieć techniczne ogarnięcie i
  • Odpowiedz
Ale czy ty tutaj sugerujesz, że ludzie ucząc się frontu mają robić na około rzeczy i rozwiązywać problemy które rozwiązuje właśnie framework? :)

@matka_boska_w_klapie: Sugeruję, że ludzie powinni rozumieć problemy, które rozwiązują. Powinni także rozumieć jak są zbudowane narzędzia, z których korzystają i w jaki sposób powinno się je stosować. Gdy widzę, że ktoś ma w portfolio todo listę opartą na vue, stronę opartą na react, której jedynym zadaniem jest
  • Odpowiedz