Wpis z mikrobloga

nie mając pojęcia w temacie, a chcąc zacząć pracę w tej dziedzinie (jakaś najzwyklejsza, nie 15k) od czego zacząć? mianowicie jakie jest najszybsze możliwe do osiągnięcia stanowisko i jaka wiedza byłaby mi do tego potrzebna, żeby móc spokojnie zacząć pracować i w międzyczasie się doszkalać? #programowanie
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

No ale defninicja junior developera zmienia się w zależności od firmy.

@johny-kalesonny: Definicja junior developera zmieniła się zaraz po tym jak zaczęto wszystkich namawiać do programowania. Jakiś wykopek ostatnio się skarżył, że odpadł podczas rekrutacji na staż bo uwaga, głównym kryterium na staż było odbycie wcześniej jakiegoś stażu.

Ile lat temu szukałeś pracy? Sporo się zmieniło od tego czasu.
  • Odpowiedz
@warning_sign: a żeby dostać się na staż najlepiej być studentem i w ten sposób się robi się powoli filtr na bootcampowiczow ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Chociaż ze stażami w tym roku tez jakoś ciężko było, dużo mniej ofert na targach pracy. Wszyscy szukali już ludzi z doświadczeniem.
  • Odpowiedz
@warning_sign: Pracy ostatnio szukałem trzy tygodnie temu, a na junior deva to dwa lata temu. Zawsze dostawałem zadanie rekrutacyjne.

Definicja junior developera zmieniła się zaraz po tym jak zaczęto wszystkich namawiać do programowania.

No nie. Definicja junior developera jest zależna od firmy, bo każda firma ma inny team i inne potrzeby. Jak w firmie masz np. wymiataczy z 7+ lat doświadczenia i sporymi projektami za sobą, i przychodzi Ci regular
  • Odpowiedz
@warning_sign: ja szukałem i właśnie mniej względem tego co było jeszcze wcześniej. Wiele firm w ogole nie otworzyło stazow z programowania, np Ataos. Na targi pracy na uczelni na kilkudziesięciu pracodawców tyko kilku prowadziło staże, reszta chciała kogoś z doświadczeniem
  • Odpowiedz
A u mnie w Polsce C programista może napluć szefowi w twarz a i tak go nie wywalą. Potrafią podkupować pracowników miedzy firmami z jednego piętra na drugie..tak więc nie dziwota że gość chce w to pójść..słuszna droga:)
  • Odpowiedz
  • 0
Podejrzewam, że zależy od języka/technologii etc. Ale z mojego doświadczenia wynika, że często jest zadanie rekrutacyjne - co wg mnie jest bardzo spoko o ile nie jest to "napisz mi pan program na kartce". Fakt bardzo często jest "junior 0.5 - 2 lat komercyjnego doświadczenia" co jest wg mnie chore. Ale trzeba tu oddać honor, że czasem piszą "lub odpowiednik we własnych projektach", więc myślę, że jak się wyśle githuba z kilkoma
  • Odpowiedz
@warning_sign Poznań here, przynajmniej u mnie biorą jak leci, do przyuczenia (taki wewnętrzny bootcamp), więc nie generalizuj na podstawie swoich doświadczeń.

Branża jest szalenia atrakcyjna z uwagi na małe inwestycje na początku, wysoką pensję na starcie i środowisko nastawione na rozwój. Jeśli ktoś chce spróbować to czemu nie, wbrew pozorom nawet to 4k dla klepacza kodu to więcej niż da się zrobić w niektórych branżach po kilku latach doświadczenia.
  • Odpowiedz
nie mając pojęcia w temacie

@wlosynaryju: Tu jest problem, ciężko zostać programistą nie interesując się tym. Gdybyś chciał, sam byś znalazł materiały i już dawno się z nich uczył.
  • Odpowiedz
@johny-kalesonny: czy ja w którymkolwiek miejscu napisałem o stopniu skomplikowania zawodu czy zaśmiecaniu tego tagu? to nie jest czyjś prywatny wall, żeby sobie wchodzić tu za każdym razem i pisać o tym, że się chce zmienić zawód. TO jest tag związany z programowaniem, nie z psychologią, nie z hr, nie z nauką programowania. Wchodząc tu NIE CHCĘ czytać dzień w dzień tego samego o cudownym przebranżowieniu. I NIE CHCĘ dodać
  • Odpowiedz