StackOverlow widzi już problemy w wynikach z ich ankiety XD No bo jak to tak? Mniej kobiet w IT niż mężczyzn? Do tego przewaga białych europejczyków? TO POWAŻNY PROBLEM WYKLUCZENIA XD
@htfhere: post wyżej podałem jedno z badań które pokazuje że dziewczyny robiące PR do projektów na gicie są gorzej oceniane (ich PR są częściej odrzucane) jeżeli płeć na ich koncie jest widoczna. Masz dowód nieanegdotyczny.
chodziło mi o to, że jeżeli uważasz że mężczyźni są w IT dyskryminowani, to na pewno znajdzie się jakaś firma, jacyś ludzie, którzy uważają podobnie. Można się zebrać podobnie jak zebrały się kobiety/aktywiści działający na rzecz kobiet
a przyszło Ci kiedyś do głowy, że możesz nie mieć racji?
@katarzynkaN: ale racji w czym? Określenie inclusivity i diversity to jest nowomowa marksistów kulturowych. Oni nie uznają czegoś takiego jak "racja". Generalnie albo jesteś w walce klas z nimi albo przeciwko nim. Obiektywne dowody i fakty się nie liczą.
Podstawowy fakt jest taki, że zarabiam mniej niż mężczyźni na podobnych stanowiskach
@katarzynkaN: negocjuj? ¯_(ツ)_/¯ I jeszcze taki może mało znany fakt, mężczyźni też zarabiają mniej niż inni mężczyźni na tych samych stanowiskach ( ͡°͜ʖ͡°)
Jeżeli chodzi o płacę to powtórzę jeszcze raz - jeżeli kobieta w IT zarabia mniej na tym samym stanowisku od mężczyzny to znaczy, że jest mniej produktywna.
@htfhere: to jest zbytnie uproszczenie, bo produktywności nie znasz w momencie rekrutacji czyli gdy ustalana jest pensja. Bardziej chodzi o zaangażowanie potem w robotę (np. nadgodziny), zdolności przywódcze, a przede wszystkim zdolność do postawienia się i bardziej agresywnej negocjacji. Opcja zakładania rodziny też
a przede wszystkim zdolność do postawienia się i bardziej agresywnej negocjacji
@szpongiel: jeszcze dodam, że dokładnie dlatego kuce-introwertycy zarabiają dużo mniej na tych samych stanowiskach co dynamiczne "oskarki".
Też jestem z branży i nie raz już się spotkałem z takim kucem, co był megamózgiem i odwalał kawał skomplikowanej i rzetelnej roboty ale zarabiał niespecjalnie, bo był zbyt płochliwy i spolegliwy aby zawalczyć o podwyżkę albo zmienić pracę. Tego typu postawa
Cała ankieta tutaj: https://insights.stackoverflow.com/survey/2018/
#stackoverflow #informatyka #programowanie #programista15k #rasizm #lewackalogika
źródło: comment_wBdIgqgLfPtdXE9wImro3xMZK3minKBP.jpg
Pobierzchodziło mi o to, że jeżeli uważasz że mężczyźni są w IT dyskryminowani, to na pewno znajdzie się jakaś firma, jacyś ludzie, którzy uważają podobnie.
Można się zebrać podobnie jak zebrały się kobiety/aktywiści działający na rzecz kobiet
Komentarz usunięty przez autora
@katarzynkaN: ale racji w czym? Określenie inclusivity i diversity to jest nowomowa marksistów kulturowych. Oni nie uznają czegoś takiego jak "racja". Generalnie albo jesteś w walce klas z nimi albo przeciwko nim. Obiektywne dowody i fakty się nie liczą.
@katarzynkaN: negocjuj? ¯_(ツ)_/¯
I jeszcze taki może mało znany fakt, mężczyźni też zarabiają mniej niż inni mężczyźni na tych samych stanowiskach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@htfhere: to jest zbytnie uproszczenie, bo produktywności nie znasz w momencie rekrutacji czyli gdy ustalana jest pensja.
Bardziej chodzi o zaangażowanie potem w robotę (np. nadgodziny), zdolności przywódcze, a przede wszystkim zdolność do postawienia się i bardziej agresywnej negocjacji. Opcja zakładania rodziny też
@szpongiel: jeszcze dodam, że dokładnie dlatego kuce-introwertycy zarabiają dużo mniej na tych samych stanowiskach co dynamiczne "oskarki".
Też jestem z branży i nie raz już się spotkałem z takim kucem, co był megamózgiem i odwalał kawał skomplikowanej i rzetelnej roboty ale zarabiał niespecjalnie, bo był zbyt płochliwy i spolegliwy aby zawalczyć o podwyżkę albo zmienić pracę.
Tego typu postawa