Wpis z mikrobloga

Pomyślałem ze zamiast się głowic samemu, zadam pytanie na mirko i otrzymam zmasowana zjebe.
A wiec pracuje w #marketing w #korpo. Idzie super, bo ledwo wskoczyła 30tka a już zarządzam ważnym działem. Myśleć ze perspektywy na kasę i stanowisko są. Niemniej jednak czegoś mi brakuje, nie widzę siebie p--------------o w korpo do emerytury. Marzy mi się własny biznes, może coś w zakresie #programowanie, moze własny startup. Siedzę w branży dość blisko związanej z it, ale jednak w czymś innym, wiec technologie it nie są na dziś moja mocna strona.
Ale pomyślałem o nauce #python i kwestiach #machinelearning. Widzę już i w swojej branży, ze temat na czasie. Pytanie do was - czy opłaca się w to wchodzić i czy temat mnie nie przerośnie? Bo w ciągu dnia korpo i marketing, a wieczorem sztuczna inteligencja? Uważacie, ze jest to do ogarnięcia po godzinach? Mam wykształcenie techniczne. #programista15k #naukaprogramowania
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Conner: ML to fajna rzecz, tylko musisz miec leb. nie chodzi tu bynajmniej o programowanie, tylko o matme. mozesz byc przecietnym koderem, ale dzialy matmy takie jak dyskretna, statystyka, analiza musisz miec w malym paluszku. spec od ML co jest przecietniakiem z matmy to gowno, a nie spec.
  • Odpowiedz
  • 0
@paziu: coś w tym jest. Miałem okazje porozmawiać z gośćmi z firmy związanej z ML i gość po matematyce stosowanej... natomiast pytanie czy muszę to mieć w jednym palcu? Ludzi można zatrudnić. Jeśli pomysł i biznesplan będą dobre. Natomiast inwestowanie kasy i czasu w coś, o czym się nie ma pojęcia nie jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Stad pomysł żeby się trochę w to wdrożyć.
  • Odpowiedz
@Conner: no wiesz, zalezy co tak naprawde chcesz robic. jezeli chcesz wylacznie siedziec w managemencie, to nawet nie musisz umiec znalezc miejsc zerowych w rownaniu kwadratowym. ale jak chcesz sam cos tworzyc i brac w tym aktywny udzial, to musisz gadac ze swoimi pracownikami w jezyku, ktory jest domena problemu, a w przypadku ML to wlasnie glownie matematyka wyzsza.
  • Odpowiedz
  • 0
@warning_sign: @paziu: panowie, skoro biznes dopiero raczkuje, to skąd wiadomo za ile wstaną z łóżka? Poważnie pytam, bo nie wiem. Rozumiem ze temat modny, ale ze od razu trzeba płacić 20k? Bo jeżeli faktycznie tak jest to niedługo doktorzy po matematyce stosowanej będą najlepiej opłacana grupa zawodową (spora zmiana do tego co było do tej pory)
  • Odpowiedz
@Conner: Bo to jest tak bardzo trudny dział IT, specjalisów od tego jest bardzo mało to już nie jest web-dev czy coś w ten desen, którego w jakimś stopniu każdy może się nauczyć.
  • Odpowiedz
Bo jeżeli faktycznie tak jest to niedługo doktorzy po matematyce stosowanej będą najlepiej opłacana grupa zawodową (spora zmiana do tego co było do tej pory)

@Conner: W ogłoszeniach jeżeli się takie pojawią, to często w nice to have jest wymagany doktorat
  • Odpowiedz
  • 0
Ok, to teraz pytanie trochę innego typu. Wiem ze wy patrzycie od swojej strony i jak najbardziej rozumiem, ze są to umiejętności i wiedza unikalne. Ale... ja wiem tez z doświadczenia, ze do konkretnych, powtarzalnych problemów używa się tych samych metod analitycznych. Zakładając ze nie musimy rozwiązywać wszystkich problemów świata, to czy opanowanie kilku szeroko stosowanych (w danym problemie) metod nie wystarczy by rozwinąć model biznesowy?
  • Odpowiedz