Aktywne Wpisy

wscieklykabanos +378
#krakow 50 zł za kiełbę w bułce + "oj, paragon mi się nie wydrukował".
źródło: G2gaV1kWYAAkCl5
Pobierz
P4ncak3 +23
Pamiętam jak bylem mały i mama mi powtarzała ze nie ma nic gorszego niż facet co zostawia swój żonę dla młodszej. Ze kobiety starzeją sie jak mleko a mężczyźni jak wino i tym drugim palma dobija i biorą sobie młode kochanki zostawiając starą żonę w tyle. I dlatego tez, mama ma oddzielność majątkową z ojcem i nieruchomości są na nią zapisane- "na wszelki wypadek". Zawsze zakładało sie ze kobieta która jest młoda
źródło: Screenshot 2025-10-06 063157
Pobierz

chce sobie dorobic jakas specjalizacje, nie wiem na co sie zdecydowac. chce zrobic sobie tak na zas, zeby przy ktorejs podrozy brak specjalizacji nie oznaczal ze mnie gdzies tam centrum nie wezmie (sporo podrozuje i przewaznie korzystam z jakis lokalnych centrow nurkowych)
jakie specjalizacje moga byc wymagane przez centra nurkowe?
na ten moment mam:
nocne, glebokie do 40m, nitrox do 40%
na ten moment nie interesuja mnie:
jaskiniowe, suchy skafander
mysle nad wrakowym, ale nie wiem czy bedzie potrzebne - sprawdzaja to czasem? moze cos bardziej sie przyda?
tak dla siebie chce jeszcze zrobic stress & rescue, ale w dalszej kolejnosci
Search and recovery może być jeszcze fajne. Ewentualnie sidemount.
Foto jeśli Cię to kręci (ale u dobrego fotografa podwodnego). Podlodowe jeśli przekonasz się kiedyś do suchego.
Ścieżka do uprawnień jaskiniowych jest zdecydowanie dłuższa - m.in. twin albo sidemount + dekompresyjne.
Imho warto mieć więcej gazu - twin albo sidemount + abc ( też wymagane do jaskini w psai) abc = advanced bouyancy Control i to zdecydowanie jeden z fajniejszych kursów. Pływanie do tyłu, helikopter, zawisanie - bez tego cię do jaskiń nie powinni wpuszczac
przemysł co chcesz robić i tyle, rescue się przydaje bardziej dla samego siebie i świadomości zagrożeń ale nie jest potrzebne na żadne nurkowanie
pływasz w twinie czy singiel?
tak, rescue wylacznie dla siebie, czasem jezdze gdzies na jezioro i nurkuje we 2 z dziewczyna czy tam z kims jeszcze mniej doswiadczonym ode mnie i chce umiec dobrze zareagowac jakby cos poszlo nie tak :)
Lepiej zapisać się na warsztaty do ogarniętego instruktora który koniecznie będzie Cię nagrywał pod wodą i pokazywał co