Wpis z mikrobloga

@warning_sign: po pierwsze, temat jest o wymaganiach, które zazwyczaj podają zespoły a nie Justyna

Po drugie, większość CV (przynajmniej tam, gdzie ja pracowałem) - nawet tych gdzie nie jest spełniona większość wymagań - jest konsultowana z team leaderem zespołu docelowego
  • Odpowiedz
@warning_sign: dlatego się zawsze mówi - tak tak znam znam rozumiem korzystałem hobbystycznie, nawet gdy jesteś react developerem to możesz tak powiedzieć o znajomosci ruby on rails
  • Odpowiedz
@Khaine: hurr ale Ty nie rozumiesz to jest straszny koszt dla firmy jeśli programista odejdzie na pół godziny i sprawdzi cv, bo przecież on musi pisać kod durr. HRy to rak przy rekrutacji programisty, a często biorą niemałą kasę i odstawiają syf podczas rekrutacji,
  • Odpowiedz
@warning_sign: mi za to brakuje zunifikowanego formatu CV w branży. Pomyślcie o ile usprawniłoby to pisanie oraz czytanie CV, a nawet automatyczne analizy. Nie oszukujmy się, w CV chodzi o rzeczowe informacje nt. umiejętności i doświadczenia, a nie o kolor czcionki czy sposób wyrównania tekstu.
  • Odpowiedz
@zrodzony_w_przegrywie: Ja bym się raczej przejmował tym, że współcześni programiści są już takimi księżniczkami, że mogą sapać, że to nie leży w ich obowiązkach i nie będą tego robić ¯\_(ツ)_/¯ Jak ktoś ma autyzm z natury to może być ciężko. Akurat u nas pracują normalni goście, nie wiem jak jest gdzie indziej ale różne historie słyszałem.
  • Odpowiedz
@Khaine: właśnie moim zdaniem ASP.NET Core ma względem klasycznego ASP.NET kilka drobnych, ale zasadniczych zmian, które powodują, że framework nadaje się do małych projektów. Żeby wymienić pierwsze z brzegu - prostsza konfiguracja i łatwość hostowania na Linuxie. Klasyczny ASP.NET jest faktycznie zbyt ciężki. Jakbyś miał jakieś pytania dot. tej technologii to wal śmiało, bo to mój główny stack, a z ASP.NET Core jestem od wersji 1.0-rc2.
  • Odpowiedz
@jedzbudynie: nie widziałem jeszcze oferty gdzie wymagane by były wszystkie punkty, zresztą inaczej nigdy bym nie dostał pracy.

Rekrutowałem do dużej firmy gdzie podstawowym wymaganiem był rok doświadczenia, praktycznie wszystkie inne punkty były opcjonalne, jeżeli rekruterzy techniczni uznali że dana osoba się nadaje, więc nigdy nie widziałem żadnych dowodów na zjawisko które opisujesz
  • Odpowiedz
@Khaine: w pracy mam osoby, które zajmują się tylko rozwojem web API w ASP.NET Core i nie ruszają w ogóle frontendu więc raczej nie wymaga. Najwięcej pracy jest chyba dla full-stacków.
Fajny tutorial ma Piotr Gankiewicz, pokazuje wiele ciekawych rzeczy, które pojawiają się w prawdziwych projektach. Średnio się za to nadaje wg mnie do nauki robienia najprostszych CRUDów.
Jest świetna, aktualna dokumentacja MS https://docs.microsoft.com/en-us/aspnet/core/index?view=aspnetcore-2.1.
Rzeczy ogólne jak DDD to głównie
  • Odpowiedz
Fajny tutorial ma Piotr Gankiewicz, pokazuje wiele ciekawych rzeczy, które pojawiają się w prawdziwych projektach. Średnio się za to nadaje wg mnie do nauki robienia najprostszych CRUDów.

@RudyNinja: Oglądam właśnie ( ͡º ͜ʖ͡º) Porusza wiele kwestii z C# przede wszystkim. Ale zastanawiałem się czy jest coś jeszcze.
  • Odpowiedz