Wpis z mikrobloga

@Patronka_seriali:
sniadanie mała kawa, 4-6 lyzki platkow owsianych z wodą - do tego można dorzucić suszone owoce/orzechy itp ale niektóre typu rodzynki, żórawina mają za dużo cukru,
drugie śniadanie owoc/warzywo/orzechy
na obiad warzywa mrożone z ryżem/mix kasz - w obu przypadkach można dorzucic jakiegoś kurczaka
kolacja nasiona chia (15zł/kg)/ugotowane jajo/ryba/jogurt
do tego
dużo wody niegazowanej - można dorzucić do niej cytryne, odrobine miodu
trzymać sie ponizej 2000 kcal dziennie
spalać dodatkowo
@Patronka_seriali jeśli chcesz na stałe zrzucić, to najpierw się zastanów co Cię do tej nadwagi doprowadziło. Jeśli były to np. słodycze, tłuste żarcie, fastfoody, brak ruchu to musisz coś z tym zrobić. Zacznij ćwiczyć, mniej żreć tego syfu i tak do końca życia.
zamienienie cukru białego na trzcinowy

@blindromance: W czym jest lepszy cukier trzcinowy od białego? Na pewno nie pod względem kcal. To już lepiej zamienić na ksylitol, który ma 40% mniej kcal.

Ogólnie treningi siłowe z ciężarami lub oparte na ciężarze własnego ciała czynią cuda i w trakcie jednej sesji możesz spalić nawet 600-800 kcal.

@skumbageliza: Bez przesady. To jest właśnie to "przesadzanie" z ilością kcal i potem bywa, że ludzie
@krootki: Jest lepszy choćby dlatego, że zawiera więcej składników odżywczych od białego. Więc to chyba już i tak mniejsze zło niż biały cukier, nieprawdaż? Ja nie używam ksylitoli i innych podobnych, więc się w tej kwestii nie wypowiadam. Aż takiej potrzeby słodzenia nie mam, żeby szukać mało kalorycznych rozwiązań.
@krootki: mozna nawet zamienic na stevie czy erytrytol, ale po co cukier w ogole..? A post przerywany jest dla kazdego, nawet dla sercowców. Poza ty 5x zjadac w ciagu dnia? Nie jestes przezarty? Przeciez ciagle zmuszasz organizm do pracy, a pp ma za zadanie go odciazyc, uspokoic.
@Atencyjny-Kitku: ja wiem, że najlepiej nie słodzić ale odnosiłem się do „wyższości” trzcinowego nad białym. I mi najlepiej pasuje właśnie jedzenie 5 razy w ciągu dnia - nie czuję się przeżarty za to dłuższa przerwa w jedzeniu (4-5 godzin) powoduje u mnie fatalne samopoczucie i osłabienie. IF jest dobre ale niekonieczne i nie dla każdego.
@Patronka_seriali Jak chcesz ujemnego bilansu kalorycznego, a nie chcesz chodzić głodna, to wywal z potraw składniki z wysokim indeksem glikemicznym, typu makaron, stare ziemniaki, płatki kukurydziane, cukry, miody, pieczywo pszenne itd - znajdziesz w Internecie tabele. No i unikaj napojów słodzonych (a słodzone są niemal wszystkie).

Miej świadomość, że sport nie spała tłuszczu w oczach, bo jeden kilogram tłuszczu to ok 8000~kcal, czyli z 12h samego biegania lub intensywnej jazdy na rowerze.