Wpis z mikrobloga

Mirki, czy w waszych firmach odliczacie czas na toaletę swoim pracownikom?

Chciałbym wprowadzić coś w swojej firmie z racji tego, że mamy podejrzenia że wiele osób urządza sobie tam facebookowe maratony. (Przez co tracimy)

Czytałem, że to funkcjonuje w Amazonie, a pracownicy są zadowoleni. Dlatego też chcemy umieścić terminale do odbijania kart przy toalecie(by czas pracy był rzeczywisty/nie testowaliśmy tego)

Innym pomysłem jest kupienie zaklocaczy sieci GSM w toaletach (mieliśmy tydzień (testy) działają nie zakłócają innych biur) i sprawowały się świetnie. Dodam, że nie robimy problemów gdy ktoś przejrzy Facebooka gdy wykona swoje zadania/wykona prywatny telefon (żaden problem)
(Mieliśmy nawet gościa który natarczywie odpisywał na Tinderze z komputera służbowego)
Jak rozwiązujecie ten problem w waszych firmach?

#pytanie #pytaniedoeksperta #pracbaza #prawo #czas #pieniadze #praca #firma #biznes #facebook #instagram #tinder
  • 222
Amazon jako przykład firmy, doborze traktującej pracowników xD

@TheJaster: Amazon nie traktuje pracownikow w ogóle. Amerykański, polsko-niemiecki i brytyjskie... są tak samo powalone. Ich polityka jest taka: Możesz robić co chcesz, ale narzucimy Ci taki target, że jak tylko raz mrugniesz okiem to się nie wyrobisz. Do tego dyskryminuje się mężczyzn dając im trudniejsze rzeczy do robienia za tę samą stawkę
oni zarabiają więcej bo są produktywniejsi

@Bouquet: taa szczególnie kasjerki w lidu i 100 innych zawodach, gdzie w pl ludzie robią dokładnie to samo, przez tyle samo czasu, w tej samej firmie, z tą produktywnością to jest w większości przypadków niezła bzdura.
@Jah00
Najpierw daj normalne pieniądze a potem dodatkowo motywuj czymś innym. Badania? Trendy? Jestem pracownikiem od ponad 10 lat co Ty mi tu pieprzysz, że życia nie znam?

Ty mówisz o jakiś jednostkowych przypadkach co wola zarabiać 5k a nie 10k, żeby robić co kochają? To się zgadza. Daj im 2k i tyle. I karnet multi sport. Zamiast jeść będą ćwiczyć. Zobaczymy jak Ci jakoś pracy spadnie a zaangażowanie sięgnie dna.
żaden bait, jak każda firma chcemy podnosić produktywność. Z resztą przez kilka takich przerw wychodzi że przez miesiąc tracimy grube pieniądze.

@jmuhha: zaraz zaraz, skąd wiesz, że tracicie skoro nie mierzysz tego kiblowego czasu tylko masz jak na razie podejrzenia? Może Ci kiblowcy siedzą tam już po wykonaniu swoich zadań a Ty zwyczajnie szukasz dziury w całym bo Cie w oczy kłuje, że ktoś sra za Twoje piniondze co ?
@jmuhha zgiń jsnuszexie zasrany, takie wspaniałe pomysły to realizuj najpierw na sobie, cepie jeden.
Proponuję jeszcze odliczać czas z przerwy, wprowadzić limit oddechów na minutę i najlepiej to obciąć wszystkim pensje o 50%, bo są za mało efektywni. Matko, jacy kretyni i zasrani dorobkiewicze są kierownikami, to aż przerażenie bierze.
Życzę kontroli pipu i wielotysięcznych kar za łamanie prawa pracy.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@arnoldvon: ale ustawa mówi o monitorach, a nie o czytaniu i zmęczeniu wzroku.

Jeśli masz charakter pracy który nie opiera się tylko na patrzeniu w ekran to już tego prawa nie masz. Np. Ja wystawiam faktury i już tego prawa nie mam bo raz na jakiś czas sięgnie do drukarki i popatrzę na fakturę.
czyli sugerujesz, że nie da się porównać produktywności dwóch kasjerek w sklepie? BO ROBIĄ TO SAMO XD

@Bouquet: gdzie ja takie coś napisałem, ja napisałem skoro nie rouzmeisz, że produktywność jest właśnie ta sama w wielu wypadkach