Wpis z mikrobloga

#wedkarstwo
https://aliexpress.com/item/WDAIREN-100-sztuk-partia-o-ysko-Kulkowe-Sta-e-Obrotowe-Pier-cienie-W-dkowanie-Z-cze/32836063666.html

doszło w 18 dni. Zamiast 100 sztuk, było 105 sztuk (nie pomyliłem się w liczeniu).
Nie testowałem na obciążeniu, ale ciągnąc ręką, wydają się wytrzymałe, choć są malutkie (wg mnie to plus, bo właśnie zależało mi na jak najmniejszych, wybrałem rozmiar 13mm).
Hamza - #wedkarstwo
https://aliexpress.com/item/WDAIREN-100-sztuk-partia-o-ysko-Kulk...

źródło: comment_ktuqXHGviRifdAKO8Wf2KIxXLOz1x5nl.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hamza: Jak z jakością? Po zdjęciach wnioskuję, że nie jest to wyrób stalowy, tylko jakiś odlew. Mam rację?
W stacjonarnym sklepie wędkarskim kupuję 10 sztuk za 14 zł. Są to dobre krętliki, mają dużą wytzymałość liniową, ale dość łatwo się wyginają i szukam czegoś bardziej wytrzymałego.
  • Odpowiedz
@Hamza: Tzn? Powinny pasować do koszyczka od methody i pełnić funkcję szybkozlączki. Nie pamiętam jakiego rozmiaru teraz używałem, ale krętlik mocno się skrzywiał, jeśli ryba podczas brania nie wysuneła krętlika z koszyczka od methody.
  • Odpowiedz
@Wobler: za chwilę mogę sprawdzić ile wytrzymuje ten najmniejszego rozmiaru przedmiot, po prostu wrzucę x butelek wody i zobaczę przy ilu się wygnie i Ci powiem. Kupowałem w ciemno z myślą "jeśli udźwignie 2 kg to będzie dobrze", ale niektórzy wolą coś co wytrzyma na przyponie np. 10-15kg
  • Odpowiedz
te 6.5kg, porównałem z nową agrafką, która nie brała udziału w testach, dopiero wtedy jest się w stanie zauważyć co się wydarzyło z agrafką, która była obciążona. To w pełni zamknięte oczko staje się delikatnie jajowate, natomiat oczko otwierane (pod gumą) pozornie wydaje się jak nowe, ale porównując do fabrycznej agrafki, jakieś zmiany w nim zaszły. Można przyjąć, że do 5kg agrafka wiecznie będzie idealna, nie puści, a przy 6.5kg, może przy
  • Odpowiedz
@Scutacarus: Dzięki za info.
@Hamza: Źle mnie zrozumiałeś. Teraz testowałeś wytrzymałość liniową, a mi chodziło o boczną.
Ciężko Ci będzie przetestować to w odpowiedni sposób, bo trudno krętlik utzymać we właściwej pozycji.
W skrócie co mam na myśli: kładziesz krętlik na krawędzi stołu. To czarne ustrojstwo na krętliku powinno być poza obrysem stołu, tak żeby pod nim nie było blatu, a druga część krętlika powinna być na stole.
  • Odpowiedz
@Wobler: Teraz rozumiem co masz na myśli i faktycznie, ciężko byłoby to przetestować ot tak w pokoju więc nie przetestuję. Na łowieniu z koszyczkiem nie znam się, dlatego nie wypowiem się. W takim razie przy metodzie spławikowej te maleńkie agrafki będą miały sens.
W ogóle dziwi mnie, że aż takie zaczepy są przy koszyczku ( ͡° ͜ʖ ͡°), w przyszłości będę miał to na uwadze
  • Odpowiedz
@Hamza: To zależy od dna na jakim łowisz i od gramatury koszyczka jakiego użyjesz. Nie mówię, że takie sytuacje miałem za każdym razem, ale nie było to rzadkością. Staram się wpychać kręplik do koszyczka w ten sposób, żeby minimalnie był w środku. Krętlik powinien być w śodku, bo w ten sposób przy rzucie zestawem przynęta nie wyskoczy z methody. Przy braniu, krętlik powinien wyskoczyć z koszyczka (bedąc w tym momencie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Hamza: wkręć w imadło, dowiąż jakiś drut, na drugim końcu oczko, weź wagę taką do ważenia ryb. Naciąg, zobacz przy ilu kg strzeli.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Hamza: to przybij gwoździem do jakiejś kantówki na beton i wtedy zrób tak jak powiedział @Wobler

Od siebie tylko dodam że używam tych złączek przy łowieniu na spławik i klasyczny feeder i jeszcze nigdy się na nich nie zawiodłem.
  • Odpowiedz