Wpis z mikrobloga

Mirasy #nodejs #flask nie dodaje tutaj programowania bo się zrobi za duży b----l. Wrzucę może jeszcze #backend bo tego będzie dotyczyć pytanie.
Zaczynam nowy projekt. Prosta apka webowa - produkty, blog i sklep - standard. Bez dwóch zdań jako front wybieram #vuejs ale tu pojawia się pytanie co wybrać Flask-a czy Node jako backend. Teoretycznie w tym drugim czuje się pewniej, w drugim podoba mi się tylko większa czytelność ale tak poza tym nie jestem świadom innych zalet. Czy Flask ma na tyle zalet - przy tak niedużej skali przedsięwzięcia (10 userów na raz to będzie dużo) żeby w ogóle opłacało się mieszać te 2 technologie?
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zboinek: Biorąc pod uwagę async/await nie widzę aż takiej przewagi w czytelności. Używając nodejs masz prostą drogę do wykorzystania SSR z Vue.js, myślę, że totalnie nie opłaca się pisać we Flasku.
  • Odpowiedz
@bonus: chyba jestem jeszcze za cienki na SSR no i nie mam czasu się zagłębić. Właściwie pisząc ten wpis dokonałem już wyboru ale dzięki wielkie za odpowiedź. Zachęcam też tych co się znają żeby się wypowiedzieli bo zawsze dobrze posłuchać kogoś mądrzejszego a tym bardziej ze swojej społeczności. Dzięki jeszcze raz lecę z Node - lepiej mieć jedną technologię niż kilka ;)
  • Odpowiedz
@zboinek: W takim razie polecam nuxt.js - gotowe środowisko które działa z expres/koa/adonis, masz strukturę i możesz pisać komponenty, które będą działać w SSR.

Dodatkowo nodejs będzie też wydajniejszy niż Flask. BIorąc pod uwagę, że będziesz musiał się go uczyć i jego konceptów i jest to microframework, to tylko wydłuży Ci pracę, nie dając żadnych benefitów.
  • Odpowiedz