Wpis z mikrobloga

Waszym zdaniem, można w tej sytuacji wyprzedzić rowerzystów? Wołam @catch i @Inspektor_Kontroli_Skarbowej, bo to kolejna sytuacja z pedalarzami, gdzie moja odpowiedź rozmija się z tą, która jest prawidłowa
#prawojazdy #samochody #prawo #pytanie
bezbekpol - Waszym zdaniem, można w tej sytuacji wyprzedzić rowerzystów? Wołam @catch...

źródło: comment_KRgW9ZZKwHbXqJAcWR3AkFLWdnMo1CAo.jpg

Pobierz

Można wyprzedzać?

• Tak 73.0% (46)
  • Nie 27.0% (17)

Oddanych głosów: 63

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bezbekpol: Nie widzę nic, co Ci zabrania, zatem można. Obstawiam, że taka odpowiedź jest prawidłowa.

W tych pytaniach temat pytania z reguły dotyczy tego, czy wolno zgodnie z oznaczeniami widocznymi na zdjęciu i pojazdami widocznymi bezpośrednio na pierwszym planie. Poza tym implicite zakłada się zachowanie pozostałych zasad ruchu drogowego. W tym wypadku brak oznaczeń zakazujących, i brak pojazdów z którymi się zderzysz jeśli będziesz ich wyprzedzał. Pojazd naprzeciwko jest na
  • Odpowiedz
@GaiusBaltar: Masz rację, aczkolwiek jak patrzę na te zdjęcie, to widzę rowerzystów na moim pasie i rowerzystę na przeciwnym, a więc powinienem zachować ostrożność. Samochód jadący z przeciwka, moim zdaniem nie jest aż tak daleko jeżeli wezmę pod uwagę swoją prędkość przy wyprzedzaniu.

Reasumując, masz racje, nie ma tutaj "zakazu", ale kolejny raz w-------m się na głupi ryj na tym, że po prostu w takiej sytuacji nie zdecydowałbym się na
bezbekpol - @GaiusBaltar: Masz rację, aczkolwiek jak patrzę na te zdjęcie, to widzę r...

źródło: comment_LjoKecUdroyCpm2wU4sdOQbNYRVDamky.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@bezbekpol: Znajoma robi prawko, więc ostatnio gruntownie przeglądałem te pytania. Jest jeszcze jedno upierdliwe, gdzie też pytają czy wolno wyprzedzić (tym razem samochód), i odpowiedź jest "tak", tyle że o ile samochód wyprzedzany jedzie z prędkością 40+, wyprzedzanie skończy się na widocznym w oddali przejściu.

W tym co widać na screenie, to czy bym to zrobił jest kwestią oceny sytuacji. Odpowiedź jest "raczej tak", a rozumowanie następujące:

1) Rowerzyści z
  • Odpowiedz
@aanndrzej: Wtf, to chyba ty masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem i logiką, bo pytanie "czy musisz wyprzedzić tych rowerzystów" byłoby idiotyczne, więc od początku chodzi mi o to, co Mirki - kierowcy by powiedzieli.
  • Odpowiedz