Wpis z mikrobloga

Jak to jest - oglądam sobie Doug DeMuro i ubolewam nad narracją w temacie pieniędzy za auta. Poniżej na zdjęciu Aston, który w USA kosztuje "insane amount of money" czyli 200.000 dolców. w Polsce takie auto to >1.000.000zł. Problem w tym, że tak jak Amerykanin zarobi 2500$ tak ja zarobię 2500 PLN. W Polsce za 200.000 zł kupię co najwyżej Passata a tam jest to "nieprzyzwoicie drogi Aston Martin". Ja rozumiem, że 200.000 dolców to 740.000 zł ale nie liczy się to w życiu przeciętnego robaka. Gdyby w Polsce Astony kosztowały 200k PLN to mielibyśmy ich tu wiele więcej. Dziwi mnie też, że skoro dla Hamburgerów z #usa takie 200.000 USD to bardzo duża kasa a zarabiają miesięcznie 2,5k to dlaczego u nas nikt nie biadoli, że byle passat czy C-klasa w dieslu jest droga. Ile tego po naszych drogach jeździ.

Takie dysproporcje są bez sensu. Gdybym mieszkał w USA i zarabiał w stosunku 1:1 a to możliwe na moim stanowisku to jeździłbym dzisiaj zupełnie czym innym.

#samochody #motoryzacja #boldupy
S.....l - Jak to jest - oglądam sobie Doug DeMuro i ubolewam nad narracją w temacie p...

źródło: comment_9YoS5fiCRbl3tI55dXkSHuaJBbkgbkg3.jpg

Pobierz
  • 193
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@GreenShot xD no dla ciebie to życie jak robak dla mnie wystarczające, utrzymuję sie sama, nikt mi nie mówi jak żyć, mi takie życie odpowiada. Nie lubię w---------ć kasy bezsensownie. A jeśli chodzi o pracę to jestem niedaleko Midenmeer, jako że holenderskiego nie znam to jak narazie robie tylko na szklarnii jako praca sezonowa.
  • Odpowiedz
  • 0
@DOgi Ekhem a co wam wszystkim przeszkadza w Skodzie, ja j---e, nie marze o Porsche ani innym c------m aucie. Ja chcę Skode i wszyscy mają z tym problem xDD Typowa Polska
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@xstempolx: 44 mln Amerykanów pobiera food stamps xd Polecam serial Three middle, który nie jest ani śmieszny, ani ciekawy, ale pokazuje przeciętnego Amerykanina ze środkowych Stanów i dobrze rozwiewa mity o tym jak trwa jest zawsze bardziej zielona gdzieś indziej. Polecam zwłaszcza tym, którzy nie byli w USA i nie pracowali tam.
  • Odpowiedz
@ccTV chopie ja chate placilem 800 na 2 to podziel, a reszta do kieszeni, tygodniowo 350€, w---------z kebaby, odwiedzasz restauracje, jezdzisz gdzie chcesz co weekend i cie stac...
dalej, jeden tydzien miesiac przycisniesz pas i kupisz se auto
  • Odpowiedz
Chodzi o to że na zachodzie nie trzeba być nie wiadomo kim żeby godnie żyć

@Czarzy: wynajmowanie g---o pokoju w domku z 3 polakami i 2 innymi słowakami, mrożone jedzenie z tesco to nie jest godne życie. To jest fajne jak masz 20 lat itd, możesz sobie nakupować elektroniki, ciuchy, bajery itd. Na dłuższą metę, trzeba mieć mentalność robaka aby się na coś takiego godzić.
  • Odpowiedz
Eh. i juz to polackie "postaw się a zastaw się".

@andriankowalski11: no tak bo jak ktos nie chce mieszkac w wielkiej plycie i jezdzic oplem astra to juz jest burzujem i polactwem :D ehh

przypominam definicje apartamentu:

apartament, jako luksusowe mieszkanie, powinien wyróżniać się prestiżową lokalizacją, dobrą architekturą, jakością użytych materiałów oraz wielkością. Apartament zlokalizowany jest zwykle w dzielnicy uznawanej za prestiżową, najczęściej blisko centrum miasta i obiektów użyteczności publicznej.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Baksju: a skąd założenie, że wszyscy Amerykanie mają mózg xd? Dolicz googli i innych gangomexico i masz pół Detroit xd Idź do najbliższego Walmarta i zapytaj jakie tak kokosy są xd
  • Odpowiedz
@trololo55: zgadzam się, z drugiej strony jak masz 30 lat i nie rozwijasz się w żadnym kierunku dalej zarabiając te same g---o pieniądze co w wieku 20 to coś jest chyba nie tak.

Nawet ludzie w sklepach mają jakieś tam awanse i lojalnościówki, tylko w Polsce jak w lesie
  • Odpowiedz
jak masz 30 lat i nie rozwijasz się w żadnym kierunku dalej zarabiając te same g---o pieniądze co w wieku 20 to coś jest chyba nie tak.

@Czarzy: dokładnie, tylko to problem z tobą, a nie ze światem czy z Polską. W przypadku takiej osoby wszędzie będzie podobnie.
  • Odpowiedz
@trololo55: no nie wiem. Mam kuzynkę w UK. Pracuje w Starbucksie, wcześniej w markecie. Zwiedziła pół świata, wynajmowała mieszkanie (2x ją okradli, raz narzeczony ( ͡° ͜ʖ ͡°) raz polacy z roboty) SAMA. Nie znam Polaka który z pracy w sklepie zwiedził pół świata, ale ok

ps. nie mówimy tu o mnie, nie jestem pępkiem świata i potrafię zauważyć problem mimo że mnie nie dotyczy.
  • Odpowiedz
@Czarzy: jak mówisz o zwiedzaniu świata czy wynajmowaniu mieszkania większość myśli o 5 gwiazdkowych hotelach z infinity pool i apartamentach w ładnych dzielnicach. I właśnie o ten złudny obraz mi chodzi.
  • Odpowiedz
@trololo55: a mi chodzi choćby o sam bilet do powiedzmy Nowej Zelandii, który dla przeciętnego Polaka stanowi barierę nie do przejścia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Siła nabywcza złotówki + zarobki w Polsce = ponury żart
  • Odpowiedz