Wpis z mikrobloga

Jak to jest - oglądam sobie Doug DeMuro i ubolewam nad narracją w temacie pieniędzy za auta. Poniżej na zdjęciu Aston, który w USA kosztuje "insane amount of money" czyli 200.000 dolców. w Polsce takie auto to >1.000.000zł. Problem w tym, że tak jak Amerykanin zarobi 2500$ tak ja zarobię 2500 PLN. W Polsce za 200.000 zł kupię co najwyżej Passata a tam jest to "nieprzyzwoicie drogi Aston Martin". Ja rozumiem, że 200.000 dolców to 740.000 zł ale nie liczy się to w życiu przeciętnego robaka. Gdyby w Polsce Astony kosztowały 200k PLN to mielibyśmy ich tu wiele więcej. Dziwi mnie też, że skoro dla Hamburgerów z #usa takie 200.000 USD to bardzo duża kasa a zarabiają miesięcznie 2,5k to dlaczego u nas nikt nie biadoli, że byle passat czy C-klasa w dieslu jest droga. Ile tego po naszych drogach jeździ.

Takie dysproporcje są bez sensu. Gdybym mieszkał w USA i zarabiał w stosunku 1:1 a to możliwe na moim stanowisku to jeździłbym dzisiaj zupełnie czym innym.

#samochody #motoryzacja #boldupy
S.....l - Jak to jest - oglądam sobie Doug DeMuro i ubolewam nad narracją w temacie p...

źródło: comment_9YoS5fiCRbl3tI55dXkSHuaJBbkgbkg3.jpg

Pobierz
  • 193
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@boguchstein: mietek z budowy tyle nie zarabia bo jakby tyle dostal od szefa to by sie zachlal na smierc ( ͡° ͜ʖ ͡°) #!$%@? jakie to kokosy w budowlance sa, kto ma ten ma - czyli wlasciciel i kumaty pracownik (a o takich ciezko w budowlance, to ze ktos ma w miesniach nie znaczy ze ma w glowie)
  • Odpowiedz
W tych wątkach najśmieszniejsze są nosacze, które wyją: A JA TO W POLSCE ZARABIAM 10-15 TYSIĘCY NA RĘKĘ STAĆ MNIE NA JEDZENIE MARKOWE UBRANIA I AUTO NA KREDYT WIĘC MÓW ZA SIEBIE ŻE TAM JEST LEPIEJ KURRRRR

I tutaj dopiero widać, jak umysł Polaka zawsze będzie biedny. Trochę śmieszne, że przeciętny niemiecki robol bez wykształcenia, co wyciągnie 2k e na pełen etat ma znacznie lepszy standard życia niż taki "krezus" w Polsce,
  • Odpowiedz
I tutaj dopiero widać, jak umysł Polaka zawsze będzie biedny. Trochę śmieszne, że przeciętny niemiecki robol bez wykształcenia, co wyciągnie 2k e na pełen etat ma znacznie lepszy standard życia niż taki "krezus" w Polsce, co wyciąga 3-4 średnie krajowe xD

@andriankowalski11: zyjesz w jakiejs alternatywnej rzeczywistosci, zobacz jak zyje niemiec / irlandczyk za 2000-2500 euro ;)
  • Odpowiedz
@jakdlugonawawelu: Wiem jak żyją, wiem tez jak żyją ludzie w jakiejś Warszawie za 10-15-20k miesięcznie. I szczerze mówiąc część tych drugich woli wyjechać na Zachód i dostawać tam nawet nominalnie mniej, bo żyje im się wtedy znacznie lepiej. Finansowo ale nie tylko.

Kolejna rzecz, której nosacze często nie rozumieją to fakt, że jakość życia w danym kraju to nie tylko ilość pieniędzy na koncie. Ale

-jakość powietrza. W dużych polskich miastach żyjesz średnio przynajmniej rok krócej przez skażenie powietrza i środowiska
-lepsza jakość jedzenia niż
  • Odpowiedz
@kipowrot: Z tego co wiem to Niemcy też zostały zniszczone przez wojnę, też siedzieli u nich sowieci a przynajmniej w połowie i jakoś nie trzeba jechać do USA by zobaczyć kraj, w którym obywatele żyją normalnie
  • Odpowiedz
@andriankowalski11: konkrety prosze, poki co tylko na wykopie czytam #!$%@? o tym jak to niemiec za 2k ojro zyje jak panicz a polak za 15k w wawie klepie biede

moze 15k to nie jest luzna kwota na rate za apartament w centrum i nowa panamere ale biednie za to napewno sie nie zyje, jak ktos jest sloikiem ktory zawsze zarabial 1200 albo na czarno i po przyjezdzie do wawy nagle
  • Odpowiedz
@jakdlugonawawelu: no zastanawia mnie co ten gosciu mowi, przeciez nawet jesli jestes programista za 70k w Londynie to masz, powiedzmy, z 4000 funtow na reke, to musailby sie za 1000 funtow mc utrzymac gdzie tyle to samo mieszkanie moze kosztowac nie liczac nawet glupiego council taxu xD
  • Odpowiedz
apartament w centrum i nowa panamere

@jakdlugonawawelu: Eh. i juz to polackie "postaw się a zastaw się". Jaki znowu apartament? xD 50 metrów? 60? 70? Na następne 25 lat? Czy może 30? Normalny standard życia dla klasy średniej np w Holandii. Nie muszę chyba wspominać, że większość "apartamentów" XD ma tragiczną jakość wykonania.

ak ktos jest sloikiem ktory zawsze zarabial 1200 albo na czarno i po przyjezdzie do wawy nagle
  • Odpowiedz
  • 0
@pejczi
Zauważ to że w Holandii masz inne ceny, tutaj 10 euro to niezbyt dużo a w Polsce 40 już ciut więcej. Zależy jak kto żyje i ile dla niego to dużo a ile to mało. Jak dla mnie 4k na czysto w miesiąc to dużo ))¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz