Wpis z mikrobloga

#kryptowaluty #blockchain #bitcoin #sztucznainteligencja #ai_coin #opensource
Czytalem ze okolo 10 lat temu moc obliczeniowa wszystkich komputerow dorownala mozgowi czlowieka. Zrodlem zarzuce pozniej jak znajde. Teraz ta wartosc pewnie wielokroenie przekracza ta sprzed dekady. Czemu nikt nie stworzyl AI opartego o laczma moc obliczeniowa komputerow w sieci? To przeciez mozna polaczyc z krypto i dac im tym samym realna wartosc.
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Spyro90: Tu nie chodzi o brak wydajności przecież. Nie rozumiesz gdzie jest problem. Problemem są algorytmy i powiązanie ze sobą wielu sieci neuronowych aby wspólnie wnioskowały i wzajemnie wykorzystując swoje dane.
Obecne sieci neuronowe są bardzo ok, jednak każda sieć może dobrze się spełniać w ograniczonych zadaniach. Nie możemy jednej sieci neuronowej powiększać, bo to nam nic nie da a sama sieć zacznie gorzej funkcjonować.

Polecam filmiki naszego światowej klasy eksperta od
  • Odpowiedz
  • 0
Boost do rozwoju cywilizacji byłby znaczny. AI dostępne dla każdego, liczące i symulujące skomplikowane, nierozwiązane problemy. Superkomputery by przy tym ssały pałkę ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 0
@cyberpunkbtc Pooglądam jutro TED'a. Ale czy ktoś zasymulował już cały mózg? Czytałem o zasadach takiej operacji wielokrotnie. Problem istnieje w tym, czy stworzyć same sztuczne komórki, czy też powiązania neurochemiczne. Wg mnie, bez drugiego czynnika to nie ma sensu.
  • Odpowiedz
@Spyro90: Kilka lat temu udało nam się zasymulować życie jednokomórkowego wirusa przez ułamek sekundy ;)
Generalnie porównywanie sztucznej inteligencji do mózgu ludzkiego jest nietrafne. Nie można tego przeliczać na prędkość obliczeń itp.

W skrócie mogę ci powiedzieć tak. Nie martw się. W ciągu kilku dekad prawdopodobnie stworzymy samodzielną sztuczna inteligencję, która wykładniczo rozwinie technologię. Rozmowa z nią będzie wyglądała wręcz jak rozmowa z wszechwiedzącym bogiem. Nawet nie będzie problemem to jak ona
  • Odpowiedz
@Spyro90: My niechcemy symulować mózgu. To by było bez sensu. Pożarłoby gigantyczne ilości zasobów a mielibyśmy ułomną (nienauczona niczego) elektroniczną kopie człowieka.

Słuchaj. WIększośc obliczeń naszego mózgu zabiera przetwarzani obrazu, to są gigantyczne ilości informacji w ułamku sekundy. My nie chcemy tego robić. To jedynie pokazuje jak dużo nasz mózg może obliczyć, ale my nie chcemy wykonywać tych obliczeń ;)

Kolejnym problemem jest stworzenie SI która będzie sama się rozwijała. My tego
  • Odpowiedz
@cyberpunkbtc: AI to nie tylko sztuczne sieci neuronowe. Co ty chcesz od Prof Tadeusiewicza? Przeciez ciekawie gada. Tak pozatym to widze ze kolega ma luki w wiedzy. Na zadanie domowe polecam poczytac/posluchac Wodzislawa Ducha - swiatowej klasy spec od tych spraw
  • Odpowiedz
@pafcyk: Czy ja napisałem że tylko sieci neuronowe? Odniósł się do symulowania mózgu więc poruszyłem tą tematykę. Gdzie ja coś mam do Tadeusiewicza? Przecież doradzam obejrzenie jego filmików jako bardzo wartościowe. Jedynie napisałem że strasznie nudno i rozwlekle opowiada, nie ma daru do ciekawego tworzenia wykładów. Przecież ja tu odniosłem się do podstawowych i ogólnych kwestii. Wiedziałem że zaraz będzie atak ludzi którzy będą się wymądrzali. Nie specjalizuję się na
  • Odpowiedz
Najprawdopodobniej genialnym podstępem i socjotechniką, tak że nawet nie będziemy wiedzieli

nawet jak skonstruujemy najłagodniejszą dla nas i dbającą o nasze dobro ai to mamy "p--------e" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
w świecie gdzie człowieka twory; myśl, praca, pomysły, idee, sztuka będą zastąpione przez dużo lepsze jakościowo wytwory ai

Cały ludzki wysiłek będzie bezsensowny. nasze istnienie stanie się bezcelowe i sprowadzi sie do jedzenia, bzykania i z rozdziawioną japą
  • Odpowiedz
@syn_admina: Oczywiście. Będziemy się nudzili, szukali problemów, ogólnie będziemy nieszczęśliwi ;)
Pracować nie trzeba będzie, pieniądze przestaną mieć sens coraz bardziej, więc po co bitcoin? ;P
Na początku to będzie niesamowity rozwój, ale on doprowadzi cywilizację do ogromnego nieszczęścia na poziomie psychologicznym, mentalnym. P--------e :)
  • Odpowiedz
@syn_admina: Ludziom się wydaje że SI z natury będzie dobra i nie będzie nas chciała zniszczyć, bo niby dlaczego? To nie tak. Będziemy dla niej obojętni.
Doskonały przykład. Są różnego rodzaju mrówki, muchy, ślimaki itp. zwierzęta. Nie jest tak że ich nienawidzimy, lub chcemy je zniszczyć. Jednak kiedy robimy coś dla nas ważnego, np. budujemy dom to nie przejmujemy się że zdepczemy ślimaka jeżeli będzie nam stał na drodze. Po
  • Odpowiedz
@cyberpunkbtc: to że będzie dla nas obojętna to wiadomo. nie będzie miała intelektualnej przyjemności obcowania z nami. da nam zabawki zagoni do piaskownicy a sama zajmie się czymś ciekawszym np. podbojem kosmosu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz