Wpis z mikrobloga

@maciej-kozien: nie no, wikipedia wprost podaje, że maliny są natywną florą w Polsce i występują w stanie dzikim. Na dodatek ich środowisko to las. Czyli są. Jak następnym razem będę na grzybach, zwrócę uwagę co mnie za ubrania szarpie.
  • Odpowiedz
@jerzy-polska-5: ej, ale te ceny to manipulacja - wczoraj na targu w 50 tys mieście kupiłem wiśnie po 3 pln/kg, a maliny były po 6 pln za koszyk 0,5 kg. Zgadza się że ceny w skupie są s d--y - ale nie manipulujmy cenami detalicznymi
  • Odpowiedz
@jerzy-polska-5: niech otworzą market spółdzielnię w środku miasta. Niech handlują, opłacają ZUS. Jestem za. I to bez zgryźliwości. Bardzo bym chciał takie miejsce gdzie wolnorynkowo mogę kupić prosto od rolnika bez z-----------a na giełdę rolną o 4 nad ranem.
  • Odpowiedz
@szcz33pan: To trzeba kombinować jak mają jakieś limity sprzedaż. Ojciec ma uprawy, syn ma firmę pośrednika i ojciec sprzedaje synowi na papierze za koszt wytworzenia, ten jedzie na targ / sklep / whatever i sprzedaje za 5-8 zł za kg. załóżmy że 1kg kosztuje (wytworzenie) 1 zł. a skup daje 1,3 zł to wychodzi że ojeciec z synem mają w najgorszym wypadku 4 zł minus podatki a nie 30 gr
  • Odpowiedz