Wpis z mikrobloga

Gdy miał 6 lat jego dziadek został zastrzelony przez Serbów ktorzy przeprowadzili szturm na małą wioskę Modrici w której wychowywał się Luka. Jego dom został spalony, a jego rodzina zmuszona do opuszczenia miasteczka. Uciekli do Zadaru, gdzie uzyskując status uchodźców zamieszkali w pobliskim hotelu, bez dostępu do prądu czy wody.
Luka dorastał przy dźwiękach wybuchających grantów i świszczących kul, a jego trenerzy mówili mu, że jest zbyt słaby i nieśmiały aby grać w piłkę. W niedziele zagra w finale Mistrzostw Świata.

#mecz #pilkanozna #mundial #mundial2018 #ciekawostki
kucyk - Gdy miał 6 lat jego dziadek został zastrzelony przez Serbów ktorzy przeprowad...

źródło: comment_vPhtisvDprbAptd2cjmaWgl8nerq9gPB.jpg

Pobierz
  • 22
@4kroki: No to kieruj się wklejonym obrazkiem i wypier... Tak się składa że istotną częścią wpisu o nim była historia o tym że musiał uchodzić z ojczyzny, a dysproporcja między jego losami a tym co teraz się dzieje i co błędnie nazywane jest uchodźstwem, wymagała nazwania.
@brainac: Niektórzy mówią że prawda się obroni, ja myślę że to naiwne, prawda bez pomocy najczęściej zanika pod nawałem kłamstw, manipulacji i wypaczeń. Także owszem, w znalezisku o piłce nożnej, w normalnych okolicznościach, mógłbym sobie darować wzmianki o tematyce uchodźstwa, ale problem jest tego typu, że nie żyjemy w normalnych okolicznościach.