Wpis z mikrobloga

Witajcie, mam pytanko odnośnie VBA w excelu. Robię taki jakby magazyn przedmiotów który ma pokazywać czy czegoś jest za dużo czy za mało. Tyle że ja VBA nie znam za bardzo i zaznaczam że nie jest mi to potrzebne na studia:D Pomyślałem że po prostu będzie pierwsza kolumna ID (tak po prostu), druga to nazwa, trzecia to ilość rzeczywista w magazynie, czwarta to minimum a piąta to maksimum. Czy da się zrobić tak by każdy wiersz działał osobno, a dodatkowo przy wpisywaniu kolejnych wierszy też działało bez przerabiania kodu? A może nie tędy droga i jest jakiś prostszy sposób?
#vba #programowanie #excel #office
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Polinik: No dobre dzięki za pomoc:) Ale jakby ktoś wiedział jak to zrobić w VBA (przydatne jakbym np potem chciał pododawać np przyciski czy żeby to działało od razu automatycznie bez klikania w cokolwiek) to byłbym wdzięczny. Nie chodzi mi o kod tylko jak zrobić sam fakt odnoszenia się do osobno do każdego wiersza nieskończoność w dół.
  • Odpowiedz
@Polinik możesz napisać w vba, najpierw zmienna pod którą podepniesz ilość użytych wierszy, potem robisz pętle sprawdzająca całość pod guzik. Dwa możesz On_Change użyć i wtedy przy każdym nowym dodanym wierszu się będzie mogło sprawdzać w vba. Bułka z masłem ;)
  • Odpowiedz