Wpis z mikrobloga

@GoplanaLodz: co za różnica czy SQLite czy inna baza (np. PostgrSQL, MySQL)? Jak używasz JDBC, to tylko sterownik do bazy inny i jak używasz specyficznych zapytań do bazy (dla danej bazy), to taka będzie różnica. Jeśli używasz podstawowych rzeczy z SQL zgodnych ze standardem, to tylko sterownik inny.
@mk321 taka dostalam instrukcje, ze ma byc sqlite. Teraz instaluje MySQL i mam z nim troche problemow, ale tak czy siak łączenie baz to duzy skok dla mnie i w sumie czuje się jak labrador z mema ;D
@GoplanaLodz: to jak masz zrobić z SQLite to nie instaluj MySQL, bo jest on ci niepotrzebny (chyba że tylko dla siebie do testów i zabawy, żeby się go nauczyć).
To pewnie widziałaś: https://javastart.pl/baza-wiedzy/darmowy-kurs-java/zaawansowane-programowanie/bazy-danych-sqlite-w-javie
Ale to przekombinowany tutorial.
Weź coś krótszego i prostszego np.: http://www.sqlitetutorial.net/sqlite-java/sqlite-jdbc-driver/

Dwie rzeczy które musisz zrobić:
1. Dodać bibliotekę do porjektu (plik jar). Nie wiem jakie masz IDE. Eclipse? NetBeans? IntelliJ? (tutaj przykład dla NetBeans: http://www.sqlitetutorial.net/sqlite-java/sqlite-jdbc-driver/ )
2.
@mk321: Hej, piszę na eclipsie i bibliotekę wrzuciłam do projektu tak jak wskazują w tutkach, do tego trochę myli mnie sposób wprowadzania danych do bazy oraz możliwość ich późniejszego sortowania. Zakładam, że chciałabym mieć prostą klasę (z np. 3 int i 1 String). Tworzę normalnie klasę dla obiektu, ustawiam sett i gett i za bardzo nie wiem jak to dalej ruszyć z bazą.
@Eoghan: Mysql w ogóle nie łączył mi
@Eoghan: nie mogę ruszyć programu błędów w cholerę :(
między innymi "Can not add a new contact
org.sqlite.SQLiteException: [SQLITEERROR] SQL error or missing database (table workouts has 3 columns but 5 values were supplied)
at org.sqlite.core.DB.newSQLException(DB.java:909)
at org.sqlite.core.DB.newSQLException(DB.java:921)
at org.sqlite.core.DB.throwex(DB.java:886)
at org.sqlite.core.NativeDB.prepare
utf8(Native Method)
at org.sqlite.core.NativeDB.prepare(NativeDB.java:127)
at org.sqlite.core.DB.prepare(DB.java:227)
at org.sqlite.core.CorePreparedStatement.(CorePreparedStatement.java:45)
at org.sqlite.jdbc3.JDBC3PreparedStatement.(JDBC3PreparedStatement.java:30)
at org.sqlite.jdbc4.JDBC4PreparedStatement.(JDBC4PreparedStatement.java:19)
at org.sqlite.jdbc4.JDBC4Connection.prepareStatement(JDBC4Connection.java:48)
at org.sqlite.jdbc3.JDBC3Connection.prepareStatement(JDBC3Connection.java:263)
at org.sqlite.jdbc3.JDBC3Connection.prepareStatement(JDBC3Connection.java:235)
at bazadanych.DBConnector.addWorkout(DBConnector.java:73)
at bazadanych.Main.main(Main.java:8)
"
@Eoghan: Widziałam ten błąd, ale że program spisywałam z poradnika (zdjecia jpg) to nawet nie mogłam zlokalizować od razu, gdzie te kolumny pomyliłam.
Naprawiłam to, wrzuciłam 3 wartości, ale nadal Eclipse nie chce mi banglać.

Exception in thread "main" java.lang.ArrayIndexOutOfBoundsException: 2
at org.sqlite.core.CorePreparedStatement.batch(CorePreparedStatement.java:128)
at org.sqlite.jdbc3.JDBC3PreparedStatement.setInt(JDBC3PreparedStatement.java:329)
at bazadanych.DBConnector.addWorkout(DBConnector.java:77)
at bazadanych.Main.main(Main.java:8)