Wpis z mikrobloga

Witam, serniczek na zimno tym razem z przepisem.
Rzeczywiście skomplikowane to to nie jest, tak jak mame mówiła:

Składniki:
- 6 galaretek
- serek homogenizowany waniliowy 600g (dowolnej firmy)
- sezonowe owoce (truskawki, winogrona, jagody) lub z puszki (brzoskwinie gruszki) UWAGA! Nie może to być kiwi bo galaretka kaput (z nieznanych mi przyczyn)

Małą tortownicę (ok 30cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Każdą galaretkę trzeba rozpuścić w szklance wody i poczekać aż wystygnie. Tu ważna uwaga, że galaretka jest zazwyczaj na pół litra wody, a my używamy do niej tylko ok. 200ml.
Oczywiście trzeba ja po zalaniu dokładnie wymieszać, tak, żeby nie było żadnych grudek żelatyny widocznych w przeźroczystej zawiesinie. Trzeba tak sobie przygotować 6 osobnych szklanek.
Po tym jak galaretka wystygnie zaczynamy mieszanie. 200g serka homo + jedna z sześciu galaretek 200ml, mieszanko i cyk do lodówki aż zastygnie. Następna warstwa to sama galaretka i znowu cyk do lodóweczki celem utwardzenia. Te dwie warstwy wykonujemy jeszcze 2x z czego w ostatnią warstwę galaretki wtykamy owoce tak by wystawały (można też dodać np liście mięty).
Ogólnie nie zaszkodzi jeśli ktoś lubi na bardzo słodko trochę bitej śmietany z boku okraszone świeżym owocem, bardzo dobre połączonko.
Dla walorów estetycznych warstwy mieszane z serkiem można mieszać z tym samym kolorem galaretki (np żółtym lub pomarańczowym jak na zdjęciu) a jako warstwy samej galaretki warto dać inne kolory dla urozmaicenia. Na zdjęciu przykładowo ostatnia warstwa jest przeźroczysta by było lepiej widać owoce :)

Smacznego.

#bojowkasernikabezrodzynek #gotujzwykopem #sernik #przepisymojejmame
bizonsky - Witam, serniczek na zimno tym razem z przepisem.
Rzeczywiście skomplikowa...

źródło: comment_rfHE2m226QiJxH3UWXgDtInOhcFWYYEB.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach