Wpis z mikrobloga

Witam, serniczek na zimno tym razem z przepisem.
Rzeczywiście skomplikowane to to nie jest, tak jak mame mówiła:

Składniki:
- 6 galaretek
- serek homogenizowany waniliowy 600g (dowolnej firmy)
- sezonowe owoce (truskawki, winogrona, jagody) lub z puszki (brzoskwinie gruszki) UWAGA! Nie może to być kiwi bo galaretka kaput (z nieznanych mi przyczyn)

Małą tortownicę (ok 30cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Każdą galaretkę trzeba rozpuścić w szklance wody i poczekać aż wystygnie. Tu ważna uwaga, że galaretka jest zazwyczaj na pół litra wody, a my używamy do niej tylko ok. 200ml.
Oczywiście trzeba ja po zalaniu dokładnie wymieszać, tak, żeby nie było żadnych grudek żelatyny widocznych w przeźroczystej zawiesinie. Trzeba tak sobie przygotować 6 osobnych szklanek.
Po tym jak galaretka wystygnie zaczynamy mieszanie. 200g serka homo + jedna z sześciu galaretek 200ml, mieszanko i cyk do lodówki aż zastygnie. Następna warstwa to sama galaretka i znowu cyk do lodóweczki celem utwardzenia. Te dwie warstwy wykonujemy jeszcze 2x z czego w ostatnią warstwę galaretki wtykamy owoce tak by wystawały (można też dodać np liście mięty).
Ogólnie nie zaszkodzi jeśli ktoś lubi na bardzo słodko trochę bitej śmietany z boku okraszone świeżym owocem, bardzo dobre połączonko.
Dla walorów estetycznych warstwy mieszane z serkiem można mieszać z tym samym kolorem galaretki (np żółtym lub pomarańczowym jak na zdjęciu) a jako warstwy samej galaretki warto dać inne kolory dla urozmaicenia. Na zdjęciu przykładowo ostatnia warstwa jest przeźroczysta by było lepiej widać owoce :)

Smacznego.

#bojowkasernikabezrodzynek #gotujzwykopem #sernik #przepisymojejmame
bizonsky - Witam, serniczek na zimno tym razem z przepisem.
Rzeczywiście skomplikowa...

źródło: comment_rfHE2m226QiJxH3UWXgDtInOhcFWYYEB.jpg

Pobierz
  • 28
Wołam przez MirkoListy plusujących i komentujących ten wpis (136)

Dodatek wspierany przez Cebula.Online

Nie chcesz być wołany/a jako plusujący/a? Włącz blokadę na https://mirkolisty.pvu.pl/call lub odezwij się do @IrvinTalvanen

Uważasz, że wołający nadużywa MirkoList? Daj znać @IrvinTalvanen

! @Chrystus @SonyKrokiet @sasekk97 @karol91plch @Magadanka @Duze_piwo @Student_AWAS @vateras131 @ErikPrycz @11mac11 @radziuxd @akaastrq @orfan @michu153 @Marbarella @black_fort @Natalia_92 @larski @reynevan123 @SernikBezRodzynek @szzzzzz @mojojciectomirek @MikiBomba @Mieto1337 @Pommernstellung @projekt @Bellie @Dolanthesniffer @Opotiki @noicoztego @kacperski1 @olabogaxD @
Dla walorów estetycznych warstwy mieszane z serkiem można mieszać z tym samym kolorem galaretki (np żółtym lub pomarańczowym jak na zdjęciu) a jako warstwy samej galaretki warto dać inne kolory dla urozmaicenia.

@bizonsky: Tak jest bardzo dobrze. Jak się położy truskawkami do spodu to jest węgiersko polski przekładaniec;)
edit: "Następna warstwa to sama galaretka i znowu cyk do lodóweczki celem utwardzenia. Te dwie warstwy wykonujemy jeszcze 2x z czego w ostatnią warstwę galaretki z serkiem wtykamy owoce tak by wystawały (można też dodać np liście mięty) a potem zalewamy ostatnią samą galaretką. "

Tak powinno brzmieć to zdanie. Jakby ktoś nie skumał ze zdjęcia ocb :)
@matra no dobra, może to było 20cm, XD mówiłem z pamięci tak jak ją zapamiętałem, ale 20 z kolei wydaje mi się za małe jak na ilości jedzenia które robi moja mama, przyjmijmy 25 XD
@bizonsky: jeśli to na czym leży sernik to talerz śniadaniowy albo spodek do ciasta, taki deserowy to albo ta tortownica jest faktycznie mała i nie ma 25cm, albo masz zmutowane truskawki xD
To ma znaczenie, bo przy takich rozjechanych rozmiarach zafundujesz komuś placka z sera xD