Aktywne Wpisy

mdfk +338
2.5 roku temu zwolnili mnie z krypto startupu (#androiddev here), płacili dobrze bo $11k/msc ale po tym już miałem troche dość pracy dla innych i postanowiłem pójść all-in i zostać #programista15k na swoim
long-story short, udało się i teraz żyję głównie z moich aplikacji, na screenshocie jedna z nich (slonoise.com), zarabia jakieś $1k+/msc
w szczytowym momencie zarabiałem $8k/m z moich apek, teraz około $2-3k/msc i buduję dalej
zastanawiam
long-story short, udało się i teraz żyję głównie z moich aplikacji, na screenshocie jedna z nich (slonoise.com), zarabia jakieś $1k+/msc
w szczytowym momencie zarabiałem $8k/m z moich apek, teraz około $2-3k/msc i buduję dalej
zastanawiam
źródło: CleanShot 2026-01-03 at 20.17.13@2x
Pobierz
luke-mat +18
Prawda jest taka, że dzisiaj wszyscy zazdrościmy #usa :) (no może oprócz neuropki)
-rządzą całą półkulą
-ich waluta rządzi światem (póki co)
-mają najsilniejszą armię
-mają najlepsza technologię
-płace specjalistów to są tam sky is the limit, w Europie programista osiągnie te kilka tysięcy euro, a tam zwykłe kodoklepacze osiągają po $600k rocznie
-rządzą całą półkulą
-ich waluta rządzi światem (póki co)
-mają najsilniejszą armię
-mają najlepsza technologię
-płace specjalistów to są tam sky is the limit, w Europie programista osiągnie te kilka tysięcy euro, a tam zwykłe kodoklepacze osiągają po $600k rocznie

Hej Cumple, uczę się pisać testy jednostkowe i mam pytanie, jak zweryfikować poprawnie czy obiekt został usunięty - w moim przypadku z dashboarda a nie z bazy danych. Usuwa na pewno bo w ramach sprawdzenia zmieniłem na chwilę metodę z void na listę obiektów i była pusta kiedy debugowałem. Nie wiem natomiast jak to poprawnie zapisać w metodzie testowej, do tej pory testowałem metody, które coś zwracały więc sobie radziłem. Kod: https://paste.ofcode.org/T5scExs8pgGdxkQV9zidD8
?
Generalnie jest zasada, że powinieneś testować stan, a nie zachowania. Nie zawsze jest to jednak możliwe - jeśli masz tutaj jak sprawdzić, czy danego obiektu nie ma w bazie, to tak zrób, jeśli nie, to zostaw tak, jak kolega wyżej napisał (bez tego times).
No i interakcje z bazą można mockować.
A interakcje z bazą oczywiście należy mockować, tylko w takim przypadku nie będzie możliwości, tak jak pisałeś, sprawdzać czy wpis znajduje się w bazie
activitiesServiceMock.addTrainingCycle(userId,getTrainingCycle(),LocalDate.now());
verify(activitiesServiceMock).addTrainingCycle(userId,getTrainingCycle(),LocalDate.now());
w drugiej linijce sprawdzasz to, co wywołałej
Argument(s) are different! Wanted:
activitiesServiceMock.addTrainingCycle(
Stwórz obiekt raz, i przekaż go do wywołania obu metod. Z tym, że to dalej nie będzie poprawny test, bo: