Wpis z mikrobloga

Mam wrażenie jakby ludzie się dopiero obudzili, że Battlefield to nie jest seria, która pokazuje realia wojenne xD No bo jak nazwać inaczej serię, gdzie ludzie używaja Jeepów do wysadzania latających w powietrzu F-16? (Nie mówcie, że to po prostu tak ludzie używali silnika gry, bo takie akcje były nagradzane np. na kanale yt Battlefielda, który uwielbia pokazywać tego typu niesamowite powtórki).

BF1 zrywał z realiami wojennymi 1WŚ i był przyjęty dobrze, BFV będzie używać po prostu broni z 2WŚ i lokacji, ale reszta to będzie typowy Battlefield, jedna wielka napierdzielanka na dużych mapach z wieloma pojazdami itd.
Dodali popularne motywy typu postawienie na charakterystyczność bohaterów (wzięte z hero shooterów, typu overwatch) + budowanie, które można znaleźć w Fortnite.

Ja myśle, że mimo wszystko DICE wie co robi i mają wykalkulowane to, że zarobią na tym. Wystarczy, że nie myślało się o nowym BFie jako o realistycznej strzelance osadzonej w WW2 i jest to bardziej do strawienia. Uwielbiałem BF Heroes, spędziłem dużo godzin na BF3 i myśle, że to wcale nie musi być złe połączenie. Głównym problemem jest trailer - coś co wyszło niesamowicie w przypadku prezentacji BF1, a tu szału nie robi. Postawiono na pokazanie zabawy, która ma towarzyszyć w przypadku multiplayera. Trochę czuć klimat Bad Company

Co do realistycznych frontów 2WŚ to ja myśle, że specjalnie nie wzięto tego, bo na bank wróci seria Medal of Honor. Myśle, że rezerwują sobie te realia właśnie dla tej gry, żeby nie tworzyć wewnętrznej konkurencji (jak to było w przypadku rebootów MoHa względem nowych Battlefieldów). MoH ma teraz świetną szansę, żeby zaistnieć, bo CoD nigdy jeszcze nie był tak słaby. Dali tej serii odpocząć i myśle, że w przyszłym roku zamiast dostać Battlefronta dostaniemy MoHa z tym klimatem brutalnej 2WŚ, którego oczekują starsi gracze.

Także bez spiny, bawcie się dobrze jeśli chcecie

#gry #battlefield
Pobierz Reepo - Mam wrażenie jakby ludzie się dopiero obudzili, że Battlefield to nie jest se...
źródło: comment_ii82SwpXW2KwmZiJBaPCP6eDALLxVTbX.jpg
  • 15
@be_ast: bo wcale nie walczymy w BF1 w okopach i napierdzielamy się karabinami maszynowymi i innymi brońmi, które na prawdziwym polu bitwy nie występowały (jakieś dziwne maczugi itp)? BF1 to też była wariacja tematu historycznych wojen, tak samo jak BFV będzie wariacją na temat 2WŚ (np. widać działo V1, które w trailerze nie robi aż takiego rozpierdzielu + będzie pewnie będzie dostępne łatwo)
@bartmx17: no ale jeśli robią nierealistyczną wojnę to co za problem, żeby można było reprezentować siebie poprzez awatar kobiety? I tak jest nierealistycznie, to dlaczego jakaś dziewczyna nie może się utożsamić z kobietą z hakiem i bez oka? BF zrywa z realiami i to widać, to nie ma nic kompletnie do polit-poprawności jak się tu wielu zdaje - biznes jak EA nie ma czegoś takiego jak wizja świata, którą chce indokrynować
@fiszifiszi: no dokładnie tak, to jest to o czym próbuję powiedzieć. EA to korporacja, gry są ściśle kalkulowane przez wiele zespołów, analizowane są trendy i z tych zlepków tworzony jest produkt, który ma zadowolić jak najwięcej ludzi. Gdyby stworzyli inaczej, to byłby po prostu kolejny Battlefield i produkt nijaki
@GdzieJestBanan: Na trailerze nie było, był cały livestream gdzie w studio opowiadali o wszystkim. Był segment właśnie w którym mówili, że seria BF to od długiego czasu rozwałka. Zrobili symulacje i wychodzi na to, że aktualnie można zmieść w pył większość map całkowicie i zaczęli niby przez to myśleć jak temu zapobiec. Nazwali ten segment fortyfikacjami. Możesz budować jakieś tam płoty, betonowe kloce blokujące czołgi itp itd
budowanie które można znaleźć w Fortnite

@Reepo: oni tego nie sciagneli z fortnite, ta gra jest w produkcji od dwoch lat, zanim jeszcze byl boom na fortnite, dice juz w poprzednim bfie chcielo zaimplementowac cos podobnego, zreszta sama ta mechanika ani troche nie przypomina tego co jest w fortnite, juz bardziej niz to co mozna zobaczyc w squad
@Reepo: Trochę "siedziałem" w tematyce EA i serii MoH. Fajnie jakbyś miał rację, ale EA nie ma zamiaru reaktywować w najbliższym czasie tytułów które już próbowała reanimować kilka lat temu. MoH nie jest jedynym takim tytułem, ostatnio porażką też było SimCity które spotkało się z falą hejtu. EA nie ma innego studia które by zleciło tworzenie 'alternatywy' dla BF w postaci realistycznego MoH. DICE któremu zleciło dwa ostatnie tytułu 'medala' moim