Wpis z mikrobloga

Zawsze sądziłem, ze nie bede jak moi rodzice - niezbyt na bierzaco z nowymi rzeczami.

Tymczasem mam 24 lata i nie rozumiem idei istnienia, ani popularnosci instagrama, a snapchat zainstalowalem i odinstalowalem bo mi sie nie podobal i tak samo jego dzialanie bylo dla mnie troche głupie.

To ze mną cos nie tak i robie sie starym dziadem czy to normalne tez u was?

#problemypierwszegoswiata #nowosci #starosc #pytanie
  • 73
  • Odpowiedz
  • 3
@emcter @Achaa @Aedem jasne, uogólnieniłem, ale też niekoniecznie chodzi o wrzucanie swojej twarzy a generalnie pokazywanie dla całego świata gdzie się jest, co się fajnego robi etc - i tyczy to się każdego social media. Ludzie po prostu popadają przez to w narcyzm kreując sztuczne życie. Żeby nie wyjść na hipokryte - sam mam insta, kilka zdjęć ze swoim psiakiem i używam go głównie do podgladania ludzi z yt czy tv, niemniej
  • Odpowiedz
@Obles: przecież to normalne i bardzo ludzkie/społeczne. Przedstawianie się w lepszym świetle niż w rzeczywistości, opowiadanie czy pokazywanie tylko tych rzeczy, którymi można się "pochwalić". Społeczeństwo to niezbyt mądre zwierzę, które tylko prestiż serio bierze.
  • Odpowiedz
@SirGodber
@Obles ale wy jesteście upośledzeni xD wiecie, że IG to nie tylko zbieranie atencji? Na świecie są ludzie, którzy wychodzą czasem z piwnicy. Mają hobby, słuchają muzyki i np. artyści, których słuchają prowadzą swoje kanały społecznościowe. Obecnie więcej idzie się dowiedzieć z IG niż fb. Ale to trzeba wyjść z piwnicy i być normikiem.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@PtactwaWiele: ja wiem, że to istnieje, nie rozumiem sensu istnienia (zwłaszcza, że FB ma te same funkcje). Różnica jest taka, że starsze pokolenie często nawet nie wie, że coś istnieje.
  • Odpowiedz
@PtactwaWiele: Nie każda nowość jest wartościowa i nie każdy trend jest wart podążania za nim. Social media to akurat niezłe raczysko wypaczające całkowicie relacje międzyludzkiego, kreujące fałszywe przekonania odnośnie innych i tego jakie niby wiodą wspaniałe bezstresowe życie, wpędzające w kompleksy i ogólnie długo by wymieniać. To jest coś podobnego jak kiedyś psycholodzy bili na alarm że pisma kobiece kreują nierealny kanon piękna i że nastolatki się głodzą i popadają w
  • Odpowiedz
@Obles: oj już skończ #!$%@?. Na insta można wrzucać fajne foty np jakiegoś ciekawego widoku, miejsca, fajnej rzeźby itp itd. To co ty tam oglądasz zalezy tylko i wyłącznie od ciebie.
  • Odpowiedz
@PtactwaWiele: a czym się różni Instagram od Mirko ? Poza tym ze to pierwsze umożliwia tylko dzielenie się obrazem? Jedno i drugie to social media w dużej mierze stworzone po to by podbijać atencję, czy dzielić się tym co jest dla nas interesujące
  • Odpowiedz