Wpis z mikrobloga

Wczoraj przesiadłem się po raz pierwszy z Androida na iOS i muszę przyznać, że po kilkunastu godzinach walki powoli nadchodzi ten moment w którym wrócę do zielonego robocika na tarczy.

Przed poniesieniem klęski pozwolę sobie zapytać drogich Mirków i Mirabelki używających #iphone o jedną z kluczowych w tej bitwie kwestii:

1. Autouzupełnianie formularzy. Niby bzdura, a brakuje mi tego jak prawej ręki. Wiem, że można w Safari ustawić sobie opcję zapamiętywania danych logowania, ale czy naprawdę nie da się tego zrobić wyłącznie dla loginów (bez hasła)? W #android wystarczyło kliknąć w puste pole loginu po czym dostawałem rozwijaną listę możliwości na podstawie historii. Używam już telefonu od kilku dni i nadal nie pojawiają się żadne podpowiedzi podczas logowania do tych samych stron/sklepów/mediów społecznościowych. Wciąż muszę manualnie wypełniać login i hasło. Zainstalowałem przegladarkę Chrome, co niestety też nie pomogło. Rozwiązanie z zapisywaniem hasła mnie nie urządza. Zależy mi na tym, aby zapisywały się wyłącznie dane personalne + loginy.

Z kwestią wypełniania formularzy podczas wszelakich rejestracji też wydaje się być pewien problem, bo chociaż jest możliwość wprowadzenia danych w kontaktach i następnie wyrażenie zgody na używania ich przez Safari to przecież bywa tak, że czasami np adres wysyłki się zmienia. Poza tym prowadząc firmę czasami pojawia się konieczność podawania danych takich jak numer NIP, czy REGON. W kontaktach nie doszukałem się pól z takimi danymi. W Androidzie wystarczyło, że choć raz podałem w jakimś formularzu NIP. Następnym razem wystarczyło tylko kliknąć w pole i wybrać zapisany numer.

To samo tyczy się loginów, adresów e-mail etc.

Czy ktoś ma jakiś pomysł jak można to rozwiązać?

Wyczytałem w sieci, że są jakieś aplikacje typu Keychain itp, nie jestem jednak pewien czy to rozwiąże ten konkretny problem. Liczę na to, że ktoś się wypowie.
#ios
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach