Wpis z mikrobloga

@pawlo74: ok, to widziałem :) przyrost danych jest spory, czy jak kupie 500gb, to starczy na dłużej? jakieś profity z tego są, czy tak po prostu dla idei?
Ile ściągał Ci się blockchain?

@banger: 2 tygodnie

Miałeś jakieś większe problemy z konfiguracją?

@banger: nie miałem problemów, robiłem według tej instrukcji https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/6c78ln/full_node_bitcoin_core_v0141_uasfsegwit03bip148/

Jaki dysk masz podpiety pod maline?

@kooliber: 500 GB

Masz jakas instrukcje jak postwic nooda?

@kooliber: jak wyżej

jeżeli chodzi o łącze, to jak to wygląda? upload / download na sekundę? i jak w skali miesiąca to wyglada?

@dubb: nie dysponuje takimi danymi, nie
jeżeli chodzi o łącze, to jak to wygląda? upload / download na sekundę? i jak w skali miesiąca to wyglada?

@dubb: cytat z powyższej strony:

A broadband Internet connection with upload speeds of at least 400 kilobits (50 kilobytes) per second

An unmetered connection, a connection with high upload limits, or a connection you regularly monitor to ensure it doesn’t exceed its upload limits. It’s common for full nodes on high-speed
co to i co to robi? Wtajemiczy mnie ktoś?

@swecy_mje_plendzo: pierwszy obrazek to wizualizacja węzłów Lightning Network. Kolejny to panel wyświetlacza do Raspberry Pi, na którym często ludzie stawiają pełne węzły Bitcoina. Na kolejnym od @pawlo74 już zmontowany Pi z wyświetlaczem jako pełny węzeł.
Pełny węzeł w skrócie to komputer podłączony do sieci Bitcoina, który pobiera wszystkie bloki z transakcjami i samodzielnie je weryfikuje pod kątem czy spełniają reguły konsensusu w