Hej. Przeszedłem rekrutację w firmie, zaakceptowali moje warunki finansowe i teraz dostałem od nich oficjalną ofertę(uop), która zawiera niższą kwotę brutto niż bym się spodziewał, bo w firmie stosują myk z autorskimi kosztami uzyskania przychodu. Czy dobrze rozumiem, że przy takim sposobie rozliczania moja pensja może się wahać w zależności od tego ile czasu poświęcę na pracę twórczą? Żeby otrzymać tyle netto na ile się umówiliśmy musiałbym poświęcać około 70-80% czasu na nią. Pozycja to tester automatyczny i nie jestem pewien czy to możliwe. Jakie są Wasze doświadczenia z takimi umowami? Jest jeszcze coś na co powinnienem zwrócić uwagę?
@cevilo: @leoha: przez trzy lata jako tester manualny bez problemu łapałem się na 50%KUP, to już kwestia pracodawcy. @heniuvelkarol: generalnie firma chce na tobie zaoszczędzić. 50% KUP to po prostu kasa którą pracodawca i tak musi wybulić, tylko zamiast do US czy jakiegoś tam innego, wpłaca ją na twoje konto. Skoro umówiłeś się na jakąś kwotę, to taka ma być na umowie i nie daj się
@supersucker: a czy ja gdzieś napisałem, że się nie łapałeś? Piszę o tym, że na dniach, tygodniach US wycofują się z dotychczasowych interpretacji i coraz bardziej będą zawężać możliwość korzystania z tego programu.
@supersucker: no chyba jednak chce, skoro dogadali się na inna kwotę, a potencjalny pracodawca zmniejszył kwotę brutto argumentując, że z KUP będzie miał netto tyle samo. W takim przypadku komu te pieniądze przypadają pracodawcy czy pracownikowi?( ͡°͜ʖ͡°)
@leoha: wychodzi, że kasa zostaje u pracodawcy, bo mniejsza pensja brutto, to mniejsze podatki, które muszą zapłacić ( ͡°͜ʖ͡°) Na koniec pozostaje zadać pytanie op. Jeśli umawiał się na kwotę netto, której nie ma na umowie, to sprytnie z nim pograli zmniejszając brutto. Szkoda że wychodzi januszostwo z takiej firmy, bo powtórzę się pracodawca i tak musi ten podatek zapłacić, więc dlaczego nie dać
Dlatego jeżeli ide do pracy na UoP, to ustalam stawkę brutto
@supersucker: no tylko tak, bo inaczej się nie da, bo dla danej stawki brutto dla różnych osób netto może być inne, a i w ciągu roku może się zmieniać, jak przekraczasz próg podatkowy...
Hej. Przeszedłem rekrutację w firmie, zaakceptowali moje warunki finansowe i teraz dostałem od nich oficjalną ofertę(uop), która zawiera niższą kwotę brutto niż bym się spodziewał, bo w firmie stosują myk z autorskimi kosztami uzyskania przychodu. Czy dobrze rozumiem, że przy takim sposobie rozliczania moja pensja może się wahać w zależności od tego ile czasu poświęcę na pracę twórczą? Żeby otrzymać tyle netto na ile się umówiliśmy musiałbym poświęcać około 70-80% czasu na nią. Pozycja to tester automatyczny i nie jestem pewien czy to możliwe. Jakie są Wasze doświadczenia z takimi umowami? Jest jeszcze coś na co powinnienem zwrócić uwagę?
@supersucker: no chyba jednak chce, skoro dogadali się na inna kwotę, a potencjalny pracodawca zmniejszył kwotę brutto argumentując, że z KUP będzie miał netto tyle samo. W takim przypadku komu te pieniądze przypadają pracodawcy czy pracownikowi?( ͡° ͜ʖ ͡°)
@supersucker: no tylko tak, bo inaczej się nie da, bo dla danej stawki brutto dla różnych osób netto może być inne, a i w ciągu roku może się zmieniać, jak przekraczasz próg podatkowy...