Wpis z mikrobloga

#programowanie

Jak myślicie, Node.js będzie coraz bardziej popularniejszy w back-end'ie? Bo póki co mało ofert pracy.

Jestem w technikum, trzeci rok - na razie C++ (programowanie obiektowe) i jakieś fundamenty z PHP i JS (+ oczywiście HTML i CSS) i teraz pytanie do was, jako że osobiście bardziej podobają mi się języki back-end'owe czy jest jakaś przyszłość w uczeniu się Node.js? Czy może bardziej się skupić na C++ albo Javie? Widać obecnie trend JavaScript everywhere i po prostu ciekaw jestem czy w WASZEJ opinii jest on wstanie zdominować rynek back-end'u.

Myślałem nad nauką: Javy + Spring'a albo JavaScript + Node.js
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@geekboy:
Nie jest w stanie zdominować rynku backendu ponieważ Java oferuje framework ORM o nazwie hibernate który jest wykorzystywany w wielu sztywniackich koproaplikacjach.

Z drugiej strony PHP od lat pozwala na niesamowitą prostotę, szybkość i niską cenę w tworzeniu aplikacji. Odpowiednik karabinu AK w backendzie.

Na pierwszy język backendowy wybrałbym któryś z powyższych. Przy czym w aplikacjach webowych możesz uczyć się gołego PHP + wzorca MVC + dependency injection + bibliotek
  • Odpowiedz