Wpis z mikrobloga

Dzieeeeń dobry Mirko! Co na śniadanie po świętach? Ja wcinam bosssski keto sernik, na który przepis dostałam od @vilajnen (jeszcze raz dzięki!)

Sernik nowojorski

Zupełnie inny niż klasyczny czy wiedeński. Jest gładki, aksamitny, mazisty. Nie rośnie i nie opada. W smaku miazga!

Przepis cytuję w całości za nieistniejącym już blogiem kuchniaketo.pl

„Keto sernik jak z cukierni – składniki:

1 kg twarogu sernikowego mielonego (tu Piątnica, np. z Biedronki – ma mało węgli)
5 jajek
3/4 szklanki do 1 szklanki erytrytolu
80 ml śmietanki kremowej 36% (tu od Mlekovity)
aromat waniliowy
1 łyżka mąki migdałowej
1,5 – 2 litry wrzącej wody

Keto sernik jak z cukierni – wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni, przygotowujemy standardową tortownicę, której wyłącznie dno wykładamy papierem do pieczenia (obrysowujemy i wycinamy kółko) a boki smarujemy tłuszczem. Wstawiamy w czajniku wodę i przygotowujemy naczynie lub blachę na zagotowaną wodę (tak aby zmieściło te 1,5 do 2 litrów).
Ser przekładamy do miski, wsypujemy erytrytol i za pomocą miksera mieszamy składniki na najwolniejszych obrotach przez 2 minuty.
Następnie dodajemy jedno jajko i kręcimy masę dalej na najniższych obrotach przez minutę, dodajemy kolejne, ucieramy przez minutę i tak do końca jajek. Jest to niezbędne, aby masa nie nabrała powietrza.
Do gotowej masy wlewamy śmietanę, zapach waniliowy oraz wsypujemy mąkę. Ucieramy na wolnych obrotach przez kolejne 2 minuty.
Przekładamy do tortownicy.
Wrzącą wodę przelewamy do blachy lub żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika pod kratkę, na której będzie piekł się sernik lub bliżej spodu.
Wstawiamy tortownicę do piekarnika i pieczemy (bez termoobiegu) w następujący sposób:

15 minut w 175 stopniach
zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 60 min
po tym czasie zostawiamy zamknięty piekarnik na 15 minut
następnie uchylamy drzwiczki na 15 minut
po tym czasie wyjmujemy, studzimy i chowamy do lodówki na noc (sernik ma się ściąć)

Jest przy nim trochę pracy, zwłaszcza z pilnowaniem czasu, ale uwierzcie, że warto!”



Od siebie dodam, że najlepiej robić go w tortownicy o średnicy 22-24cm ( ja robiłam w 26cm i jak widzicie mógłby być wyższy).

Makro przy użyciu twarogu z wiaderka Piątnicy : 2727kcal 241T 118B 38W
#keto #ziemniakizostaw #gotujzwykopem #mikrokoksyprzepisy
Pobierz c.....i - Dzieeeeń dobry Mirko! Co na śniadanie po świętach? Ja wcinam bosssski keto ...
źródło: comment_If8BiDVbOvX3Emd9EWLTXHe8NhcL68ts.jpg
  • 49
@chixi: @Ortofenylofenolan_sodu: tu jest podobny, o wiele droższy, ale warto https://amus.pl/ekstrakty-naturalne/663-pasta-waniliowa-60ml-nielsen.html (można też kupić mniejsze opakowanie).
A co do sernika, to nowojorski robiłam w zeszłym roku na ksylitolu właśnie - jest ok, bo jest kremowy jak lubię, a nie suchy zapychacz jak typowy sernik krakowski, z takim najlepiej przyjaranym spodem ( ) ale jadałam lepsze rodzaje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@chixi: żadne tajemnice i żadne konkrety, po prostu jadłam i już - czasem sama zrobiłam, czasem w cukierni. Jak ktoś lubi tłuste i kremowe serniki, to wystarczy z serkami śmietankowymi z dodatkiem (a nawet bez) mascarpone kombinować. No i pieczony sernik lubi dużo jajek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Ortofenylofenolan_sodu: erytrytol jest mniej słodki niż cukier, ale ja Ci tego nie powiem, bo po pierwsze nigdy nie
@chixi: ten wszystkim smakował i można fajnie przerobić pod keto. Z truskawkami albo z borówkami/jagodami ʕʔ
EDIT: tylko to nieco innej kategorii deser ( ͡° ͜ʖ ͡°)