Aktywne Wpisy
![przegrywam_przez_miasto](https://wykop.pl/cdn/c3397992/przegrywam_przez_miasto_rHyuPqPHlR,q60.jpg)
Jak wyjść z depresji?
Sprawdziłem już:
- SSRI (pomogło tylko na kilka msc.)
- aktywność fizyczna (od biegania, przez siłownie po letnie #!$%@? na wsi przy domu)
- terapia (chodziłem kilka lat)
Objawy to mam:
- poczucie bezsensu wszystkiego
- niechęć do każdego wysiłku i rozwiązywania problemów
- sen 10-11h na dobę
- ciągle zmęczenie
#depresja
Sprawdziłem już:
- SSRI (pomogło tylko na kilka msc.)
- aktywność fizyczna (od biegania, przez siłownie po letnie #!$%@? na wsi przy domu)
- terapia (chodziłem kilka lat)
Objawy to mam:
- poczucie bezsensu wszystkiego
- niechęć do każdego wysiłku i rozwiązywania problemów
- sen 10-11h na dobę
- ciągle zmęczenie
#depresja
![Koksixk](https://wykop.pl/cdn/c0834752/7cb651664f87505bd225dce629b47a4b96fc304855ae9f71a47a3677ecf1b162,q60.png)
Koksixk +31
Siema w tym 17 zadaniu z arkuszu z matematyki która odpowiedź jest poprawna B? Nie jestem pewien zapisu.
#matury2024
#matury2024
![Koksixk - Siema w tym 17 zadaniu z arkuszu z matematyki która odpowiedź jest poprawna...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/414f007e20e267deff42bc79a2307ec1c25ebd5d59a8138dfdf9307199ee645a,w150.jpg)
źródło: temp_file4523910973891862261
Pobierz
Sernik nowojorski
Zupełnie inny niż klasyczny czy wiedeński. Jest gładki, aksamitny, mazisty. Nie rośnie i nie opada. W smaku miazga!
Przepis cytuję w całości za nieistniejącym już blogiem kuchniaketo.pl
„Keto sernik jak z cukierni – składniki:
1 kg twarogu sernikowego mielonego (tu Piątnica, np. z Biedronki – ma mało węgli)
5 jajek
3/4 szklanki do 1 szklanki erytrytolu
80 ml śmietanki kremowej 36% (tu od Mlekovity)
aromat waniliowy
1 łyżka mąki migdałowej
1,5 – 2 litry wrzącej wody
Keto sernik jak z cukierni – wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni, przygotowujemy standardową tortownicę, której wyłącznie dno wykładamy papierem do pieczenia (obrysowujemy i wycinamy kółko) a boki smarujemy tłuszczem. Wstawiamy w czajniku wodę i przygotowujemy naczynie lub blachę na zagotowaną wodę (tak aby zmieściło te 1,5 do 2 litrów).
Ser przekładamy do miski, wsypujemy erytrytol i za pomocą miksera mieszamy składniki na najwolniejszych obrotach przez 2 minuty.
Następnie dodajemy jedno jajko i kręcimy masę dalej na najniższych obrotach przez minutę, dodajemy kolejne, ucieramy przez minutę i tak do końca jajek. Jest to niezbędne, aby masa nie nabrała powietrza.
Do gotowej masy wlewamy śmietanę, zapach waniliowy oraz wsypujemy mąkę. Ucieramy na wolnych obrotach przez kolejne 2 minuty.
Przekładamy do tortownicy.
Wrzącą wodę przelewamy do blachy lub żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika pod kratkę, na której będzie piekł się sernik lub bliżej spodu.
Wstawiamy tortownicę do piekarnika i pieczemy (bez termoobiegu) w następujący sposób:
15 minut w 175 stopniach
zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 60 min
po tym czasie zostawiamy zamknięty piekarnik na 15 minut
następnie uchylamy drzwiczki na 15 minut
po tym czasie wyjmujemy, studzimy i chowamy do lodówki na noc (sernik ma się ściąć)
Jest przy nim trochę pracy, zwłaszcza z pilnowaniem czasu, ale uwierzcie, że warto!”
Od siebie dodam, że najlepiej robić go w tortownicy o średnicy 22-24cm ( ja robiłam w 26cm i jak widzicie mógłby być wyższy).
Makro przy użyciu twarogu z wiaderka Piątnicy : 2727kcal 241T 118B 38W
#keto #ziemniakizostaw #gotujzwykopem #mikrokoksyprzepisy
źródło: comment_If8BiDVbOvX3Emd9EWLTXHe8NhcL68ts.jpg
Pobierz@Limonene: I prawidłowo!
Codziennie blachę ciasta ktoś je, że faktycznie jakąkolwiek róznicę dla zdrowia to zrobi?
@foxbond: Nie ważne czy zjesz taką ilość cukru raz na miesiąc czy raz dziennie. Porcja cukru z jednego kawałka, wytrąci z ketozy kogoś kto jest na diecie ketogenicznej, oraz zacznie będzie powodować głód. To jak mówienie nałogowemu hazardziście "Przecież nie każę Ci codziennie grać, ale chodź na jedną partyjkę
@foxbond: przeczytaj jeszcze raz składniki tego ciasta :D widzisz tam gdzieś mąkę? Jedyną możliwością zmniejszenia ilości cukru w tym przepisie jest rezygnacja z sacharozy. I skoro jest to proste, szybkie i w sumie bez minusów dla smaku to dlaczego by tego nie robić?
Mąki się
@foxbond: no to ja sugeruję poświęcić więcej czasu na pisanie jaśniej i z sensem, a mniej na doczepianie się do czyjejś diety.
Strzelam, że jesteś ze Stolycy, bo tylko wy ludzi od Poznaniaków wyzywacie :D
Mi słodziki nie smakują, zostawiają dziwny posmak w ustach, wiec niech cukier będzie cukrem. Jakbym aż tak spinał dupę o dietę, to bym kurna nie żarł sernika
@Noct: ale chodzi o to, żeby ograniczyć ilość węgli. Zamieniając mąkę migdałową na banana/fasolę będziesz używał więcej cukru.
Sam erytrytol dla mnie też ma dziwny smak, ale jak doda się go do ciasta to jakoś to znika.
Jest różnica pomiędzy sztucznymi estrami czy stewiolami, a naturalnymi cukrolami takimi jak Erytrytol czy Ksylitol. Wrzucanie wszystkiego do jednego wora jest bez sensu. Jak ja robiłem sernik na Ksylitolu to nikt nawet nie zauważył że nie ma w nim cukru.
@Mirkosoft: no chyba że co niektórzy potem w toalecie (✌ ゚ ∀ ゚)☞
niemniej podpinam się, nikt nigdy nie odczuł różnicy pomiędzy cukrem a erytrytolem/ksylitolem, ale hurrr durrr wincyj cukru!
( ͡° ͜ʖ ͡°)
ale to musiałby taki ktoś zjeść pół tortownicy na raz. Ksylitol nie jest niezdrowy, wręcz przeciwnie, w umiarkowanych ilościach ma działanie prozdrowotne. Jest zresztą wytwarzany przez ludzki organizm.