Wpis z mikrobloga

Dzieeeeń dobry Mirko! Co na śniadanie po świętach? Ja wcinam bosssski keto sernik, na który przepis dostałam od @vilajnen (jeszcze raz dzięki!)

Sernik nowojorski

Zupełnie inny niż klasyczny czy wiedeński. Jest gładki, aksamitny, mazisty. Nie rośnie i nie opada. W smaku miazga!

Przepis cytuję w całości za nieistniejącym już blogiem kuchniaketo.pl

„Keto sernik jak z cukierni – składniki:

1 kg twarogu sernikowego mielonego (tu Piątnica, np. z Biedronki – ma mało węgli)
5 jajek
3/4 szklanki do 1 szklanki erytrytolu
80 ml śmietanki kremowej 36% (tu od Mlekovity)
aromat waniliowy
1 łyżka mąki migdałowej
1,5 – 2 litry wrzącej wody

Keto sernik jak z cukierni – wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni, przygotowujemy standardową tortownicę, której wyłącznie dno wykładamy papierem do pieczenia (obrysowujemy i wycinamy kółko) a boki smarujemy tłuszczem. Wstawiamy w czajniku wodę i przygotowujemy naczynie lub blachę na zagotowaną wodę (tak aby zmieściło te 1,5 do 2 litrów).
Ser przekładamy do miski, wsypujemy erytrytol i za pomocą miksera mieszamy składniki na najwolniejszych obrotach przez 2 minuty.
Następnie dodajemy jedno jajko i kręcimy masę dalej na najniższych obrotach przez minutę, dodajemy kolejne, ucieramy przez minutę i tak do końca jajek. Jest to niezbędne, aby masa nie nabrała powietrza.
Do gotowej masy wlewamy śmietanę, zapach waniliowy oraz wsypujemy mąkę. Ucieramy na wolnych obrotach przez kolejne 2 minuty.
Przekładamy do tortownicy.
Wrzącą wodę przelewamy do blachy lub żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika pod kratkę, na której będzie piekł się sernik lub bliżej spodu.
Wstawiamy tortownicę do piekarnika i pieczemy (bez termoobiegu) w następujący sposób:

15 minut w 175 stopniach
zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 60 min
po tym czasie zostawiamy zamknięty piekarnik na 15 minut
następnie uchylamy drzwiczki na 15 minut
po tym czasie wyjmujemy, studzimy i chowamy do lodówki na noc (sernik ma się ściąć)

Jest przy nim trochę pracy, zwłaszcza z pilnowaniem czasu, ale uwierzcie, że warto!”



Od siebie dodam, że najlepiej robić go w tortownicy o średnicy 22-24cm ( ja robiłam w 26cm i jak widzicie mógłby być wyższy).

Makro przy użyciu twarogu z wiaderka Piątnicy : 2727kcal 241T 118B 38W
#keto #ziemniakizostaw #gotujzwykopem #mikrokoksyprzepisy
c.....i - Dzieeeeń dobry Mirko! Co na śniadanie po świętach? Ja wcinam bosssski keto ...

źródło: comment_If8BiDVbOvX3Emd9EWLTXHe8NhcL68ts.jpg

Pobierz
  • 49
  • Odpowiedz
@Limonene: Biały cukier dla białego człowieka, a nie jakieś ochydne w smaku substytuty.

Codziennie blachę ciasta ktoś je, że faktycznie jakąkolwiek róznicę dla zdrowia to zrobi?
  • Odpowiedz
@Limonene: Ale to o ciastach teraz rozmawiamy. Mąka, cukier, jaja to w sumie takie "bazowe" składniki absolutnej większości ciast, jak juz koniecznie chcemy redukować cukier w diecie to można próbowac z pozostałych posiłków.
  • Odpowiedz
@chixi: Ja robiłem 2x taki: https://divaliciousrecipes.com/blueberry-cream-cheese-crumble-cake/ świetny, polceam.

Codziennie blachę ciasta ktoś je, że faktycznie jakąkolwiek róznicę dla zdrowia to zrobi?

@foxbond: Nie ważne czy zjesz taką ilość cukru raz na miesiąc czy raz dziennie. Porcja cukru z jednego kawałka, wytrąci z ketozy kogoś kto jest na diecie ketogenicznej, oraz zacznie będzie powodować głód. To jak mówienie nałogowemu hazardziście "Przecież nie każę Ci codziennie grać, ale chodź na jedną partyjkę
  • Odpowiedz
Mąka, cukier, jaja to w sumie takie "bazowe" składniki absolutnej większości ciast, jak juz koniecznie chcemy redukować cukier w diecie to można próbowac z pozostałych posiłków.


@foxbond: przeczytaj jeszcze raz składniki tego ciasta :D widzisz tam gdzieś mąkę? Jedyną możliwością zmniejszenia ilości cukru w tym przepisie jest rezygnacja z sacharozy. I skoro jest to proste, szybkie i w sumie bez minusów dla smaku to dlaczego by tego nie robić?
Mąki się
  • Odpowiedz
Nie zrozumiałaś mnie kompletnie, sugeruję spędzić więcej czasu na czytanie, a mniej na pisanie.


@foxbond: no to ja sugeruję poświęcić więcej czasu na pisanie jaśniej i z sensem, a mniej na doczepianie się do czyjejś diety.
  • Odpowiedz
@Limonene: no widzę w przepisie mąkę. Ty nie? Btw można ją zastąpić np bananami (zreszta tak samo jak jajka) lub czasami czerwona fasola (raczej do czekoladowych rzeczy)
Mi słodziki nie smakują, zostawiają dziwny posmak w ustach, wiec niech cukier będzie cukrem. Jakbym aż tak spinał dupę o dietę, to bym kurna nie żarł sernika
  • Odpowiedz
no widzę w przepisie mąkę. Można ja zastąpić np bananami (zreszta tak samo jak jajka) lub czasami czerwona fasola


@Noct: ale chodzi o to, żeby ograniczyć ilość węgli. Zamieniając mąkę migdałową na banana/fasolę będziesz używał więcej cukru.
Sam erytrytol dla mnie też ma dziwny smak, ale jak doda się go do ciasta to jakoś to znika.
  • Odpowiedz
@Limonene: Kupiłem 1kg cukru na początku roku, jeszcze nie zużyłem. ;) Ale w sumie z ciast to robiłem tylko dwa razy czekoladowe, raz marchewkową wersję, a raz z czerwonej fasoli, ale nie opłukałem z zalewy i było słone :D
  • Odpowiedz
@Noct: Mąka migdałowa ma tyle wspólnego z mąką, co kotlety sojowe ze schabowym.

Jest różnica pomiędzy sztucznymi estrami czy stewiolami, a naturalnymi cukrolami takimi jak Erytrytol czy Ksylitol. Wrzucanie wszystkiego do jednego wora jest bez sensu. Jak ja robiłem sernik na Ksylitolu to nikt nawet nie zauważył że nie ma w nim cukru.
  • Odpowiedz
Jak ja robiłem sernik na Ksylitolu to nikt nawet nie zauważył że nie ma w nim cukru.


@Mirkosoft: no chyba że co niektórzy potem w toalecie ( )
niemniej podpinam się, nikt nigdy nie odczuł różnicy pomiędzy cukrem a erytrytolem/ksylitolem, ale hurrr durrr wincyj cukru!
  • Odpowiedz
@matra:
( ͡° ͜ʖ ͡°)
ale to musiałby taki ktoś zjeść pół tortownicy na raz. Ksylitol nie jest niezdrowy, wręcz przeciwnie, w umiarkowanych ilościach ma działanie prozdrowotne. Jest zresztą wytwarzany przez ludzki organizm.
  • Odpowiedz