nekrofil
#angular #programowanie

Cześć mirki. Ogarniam Angulara i chcę żeby podczas edytowania pewnego obiektu były zaznaczone już wcześniej wybrane pola. Czuję że to coś banalnego, jednak nie mogę sobie z tym poradzić.

Pierwsze z opcją pojednyńczego wyoboru drugi to multiselect.

Z góry dzięki
2
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
iforgestuff
iforgestuff
@nekrofil: w sensie.. wybierasz jedną opcję, przechodzisz do kolejnego pola i pierwsze zaznacza się jako checked, np zielonym borderem czy coś?
1
nekrofil
@iforgestuff: Hmm nie. Jest jeden formularz do dodawania pewnego obiektu na serwer (REST) w edycji zaciągam ten obiekt i go ładuję do formularza. Chciałbym żeby zaznaczone wcześniej pola były już zaznaczone domyślnie podczas wejścia w edycję.
0
iforgestuff
iforgestuff
@nekrofil: to zdecydowanie lepszą opcją będą reactive formsy tutaj. Zrób pustą formę w konstruktorze, potem na ngOnChanges jeśli dane wejściowe się zmieniają zrób this.twojaForma.patchValue({pole1: this.daneWejsciowe.pole1}); w ten sposób możesz spokojnie sobie ogarnąć dane jakie chcesz i jak chcesz
0
d.....n
d.....n
@nekrofil: https://stackoverflow.com/questions/37735386/angular2-selected-option-with-objects
jeżeli na stacku nie ma odpowiedzi to nie ma odpowiedzi. chyba że o jave chodzi
0
iforgestuff
iforgestuff
a jeśli chodzi o to, że w selectach nic się nie uzupełnia, poczytaj o compareWith dla selecta.
0
PharoaheMonch
PharoaheMonch
W warunku w [selected] porównujesz ze sobą 2 obiekty? Angular ma na to specjalna funkcje. Ale najlepiej daj porównywanie po id po prostu.
0
nekrofil
@PharoaheMonch: @iforgestuff: @donjon: Hmm porównywanie po id też mi nie zaznacza.

Hmm ogólnie keyWords i towns pobieram oddzielnymi requestami tak by były wszystkie i to po nich iteruję. Nie wiem czy można to jakoś inaczej zrobić. Wydaje mi się że może być jakiś problem z bindowaniem bo z tego co wyczytałem Angular domyślnie zaznacza pola jeżeli obiekty są takie same dla ngModel i tych po których
0
iforgestuff
iforgestuff
@nekrofil: próbowałeś konsollogować obiekty w compareWith? nawet jak są takie same się nie zaznacza?
0