Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 82
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@oiio: to samo co na Węgrzech. Co mądrzejsi mówił ze tak będzie ale oczywiście socjaliści z PiS i solidaruchy którzy nie prowadzili nigdy firmy wiedza lepiej.
  • Odpowiedz
@oiio: Na orbanowskich Wegrzech zakaz obowiazywal chyba tylko jakos 2 lata... Zostal wprowadzony tez niby dla "malych skepow". Jaki efekt? Tysiace sklepikow zlikwidowano... okazalo sie, ze ludzie robiac regularnie 'zapas' na niedziele w marketach... przyzwyczaili sie do nich... i nawet w tygodniu zaczeli omijac male sklepy XDDDDDDDDDD
  • Odpowiedz
@pk347: nawet nie dwa lata, a nieco ponad rok. xD
@oiio: ja nie wiem czy wraz z zakazem handlu w niedzielę nie weszło to, że rodzina właściciela nie może pracować w niehandlowe niedziele, więc jeżeli to prawda to trochę lipa dla niego.
  • Odpowiedz
@BillyHerrington: No nie do końcu bo nie wiadomo jak ZUS zacznie traktować takie osoby. Teraz rodzine traktuje się jak osoby współpracujące za które płaci się pełny ZUS. Jak zaczną robić to samo z osobami które pomagają w niedziele to mali maja p--------e.
  • Odpowiedz
@adrian43: Nie rozumiem co napisałeś. Czy tylko pomożesz w niedzielę, czy pomagasz cały tydzień - obecnie masz obowiązek opłaty pełnego ubezpieczenia. Pytał o to zarówno w zusie jak i skarbówce - chyba, że odpowiadały mu niekompetentne osoby, bo jak wiadomo ich interpretacje nie są wiążące...
  • Odpowiedz
oni nie będą pomagać tylko na papierze będą właścicielem.

@jurii: Chodzi też o to, że nie ma znaczenia którą się formę wybierze, w obu koszt jest taki sam. A po prostu współwłasność jest bezpieczniejsza.
  • Odpowiedz
@jurii: chyba nie wiesz co piszesz ale Ok. @oiio: moja race musisz rejestrować jako osobę współpracujące. Tylko do tej pory prawie nikt tego nie robił bo się nie opłacało płacić całego ZUS. A jak zus kontrolował to nie był w stanie sprawdzić kto faktycznie sprzedaje bo oni chcą tylko dokumentów a nie chodzą po firmach. Pytanie jak to będzie teraz.
  • Odpowiedz
@adrian43: On nie napisał źle, bo tutaj wybierają nie opcję "pomocy" i zatrudnienia rodziny, a rozdzielenie sklepów. Koszty będą dokładnie takie same, bo zus trzeba opłacić taki sam w przypadku zwykłego zatrudnienia żony/syna jak wrzucenie na własną działalność. Także bezpieczniejszym rozwiązaniem jest rozdział. A kontrole oczywiście są teraz nagminne.
  • Odpowiedz
@oiio: jak masz kilka to moza się w to bawić. Jak masz jedne sklep to jedyna opcja jest spółka cywila. Zawsze można spróbować z umowa zlecenie dla rodziny. Przynajmniej mój ZUS nie uznaje wtedy to jako osoba współpracująca i płacisz o kwoty na umówię. Nie wiem tez jak jest jak masz rozdzielczość z żona mężem.
  • Odpowiedz
@oiio: Oż ty lewaku. Pewnie rodzinę miałeś w UB i teraz boli odrywanie od koryta przez pierwszy prawdziwy Polski rząd od 1935 roku dlatego krytykujesz tą mądrą i dobrą ustawę, która w końcu pozwoli Polakom odzyskać godność i spędzić czas z rodziną na spacerze,a nie włóczyć się po niemieckich galeriach!
  • Odpowiedz
  • 2
@oiio od początku wiedziałem, że obroty w sobotę zwiększa się marketom bo nikt nie będzie robił dużych zakupów w małym sklepie.
Na co mega zwolennik tego zakazu mi odpowiedział, że "w marketach będą takie kolejki że ludzie będą chodzili do małych sklepów gdzie nie będzie kolejek" xd
  • Odpowiedz