Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #java
Mam sobie klasę Board z dziedziczeniem po JFrame. W tej klasie mam metodę paint gdzie domyślnie rysuje sobie kółka do planszy ( chińczyk ). I teraz mam pytanie. Mam Klasę point i mam gotową listę koordynat ( tych samych co narysowane koła ) Tylko w czterech wersjach dla poszczególnych kolorów. Jak mogę sobie stworzyć 16 pionków na 4-ech pierwszych pozycjach w tej samej metodzie ? ( jeżeli wywołałem metodę paint raz to już tylko w niej mogę ? ) A następnie w ramach mechaniki gry przesuwać po indeksach tablicy. ? kod Byłbym bardzo wdzięczny, nie wiem jak podejść do tego problemu.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sorhu: public bo na razie nie ogarniam jak to zrobić. Enkapsulacja jak już mniej więcej zacznie trybić. Uczę się od miesiąca jako drugi język po C++. initBoard Przepraszam :>. Okej, logika powiedzmy że wiem, że ma być uniezależniona. Ale jeżeli mam mieć wyświetlanie pionków to nie przypadkiem w board ? Logika i poruszanie się po innych klasach ale samo wyświetlanie + repaint() w zależności od indeksu tablicy wydaje mi się
  • Odpowiedz
  • 0
@lukaszwasyl

Ale jeżeli mam mieć wyświetlanie pionków to nie przypadkiem w board ?

Tak wyświetlanie masz mieć. Tylko wyświetlanie.
A Ty tam wrzuciłeś jakieś cztery listy do różnych rodzajów pionów. To już należy do klasy Game, czy jak tam ją nazwiesz.
  • Odpowiedz
  • 0
@lukaszwasyl
Uważam, że pchanie się w GUI nie jest dobrym pomysłem, jeżeli podstaw języka nie ogarniasz, no ale rób jak chcesz.

No i ja bym nie dziedziczył bo JFrame, ale czepiać się nie będę.

W sumie to bym w ogóle w Swingu nie robił.
  • Odpowiedz
@sorhu: propozycja na inną bibliotekę ? Samą obiektowość no powiem że początkujący jestem i na takim projekcie chciałem się właśnie nauczyć języka po konsolowych programach w cpp. ps mam taką klasę game jak na razie. kod
  • Odpowiedz