Wpis z mikrobloga

• 0
@tlaziuk
1. Fakt - kiedyś papieże rozkazywali nawracać siłą. Od tego czasu dużo się zmieniło, a do dziś nieraz władze kościelne za to przepraszają. Kościół ciągle ewoluuje
2. Znam przynajmniej 13 księży (jeszcze kilku imion zapomniałem), którzy byli na misjach, czy to na Syberii, czy w Afrykańskich państwach. Tam gdzie ich przyjęli, zostawali i nawracali. A jak nie mogli zostać, to pomagali jak mogli i szli dalej, bez nawracania. Oczywiście mogą to
  • Odpowiedz
@MickeyTheRat: Ruch Świadomości Kryszny - czy jak im tam - oni prowadzą działalność misyjną - ale raczej na zachodzie niż w krajach ograniętych wojną. Jednak robią to dość bezinteresowanie. Rozdają jedzenie, dokarmiają bezdomnych itp. Utrzymują się ze sprzedaży książek, datków.
  • Odpowiedz
@MickeyTheRat tak żeby być fair - ogarnąłem że to zły przykład i usunąłem Czerwony Krzyż z komentarza, sprecyzowałem też o jakie religie mi chodzi

co do religii naturalnych i innych politeizmów to nawracanie nie ma sensu, mówiąc z perspektywy np. rodzimowierstwa: ja mam swoich bogów np. Perun, Weles, Mokosz (analogia do Matki Ziemi) a Ty masz swojego boga Jahwe, nic mi do tego
chodzi o to że istnienie innych bogów nie
  • Odpowiedz