Wpis z mikrobloga

Uświadomiłem sobie jak bardzo nie pasuję do tego kraju. Mimo, że tutaj się wychowałem i zyje już 30 lat to nie jestem w stanie zrozumieć mentalności Polaków i tego co siedzi w ich głowach

1. Jedzie koleś samochodem po chodniku stwarzając zagrożenie dla życia i zdrowia wielu osób. Rowerzysta wykazuje postawę obywatelską i rejestruje oraz zgłasza policji to zachowanie. Komentarze:
"Konfident"
"Rowierzyści to podludzie"
"Co mu ten samochód przeszkadzał, były korki to musiał se jakoś radzić"

2. Ludzie palą śmieciami i słabej jakości węglem w starych i nieekologicznych piecach co powoduje choroby i zgony 20 000 osób w Polsce rocznie. Komentarze:
"Jakby ludzi było stać to by założyli se gaz, ale ich nie stać więc muszą se jakoś radzić. Bieda ich do tego zmusza"
"Od tylu lat ludzie palili syfem w piecach i jakoś nikomu to nie przeszkadzało, teraz lewacy grzeją temat by zaszkodzić pierwszemu patriotycznemu rządowi!"

3. Rząd wprowadza kolejne ograniczenia wolności, dzisiaj np. wszedł w życie zakaz handlu w część niedziel. Komentarze:
"Kiedyś sklepy były zamknięte w niedziele i jakoś się żyło."
"Hahaha, nie potrafiom głupki zrobić zakupów dzień wcześniej"

4. Kanar złapie pasażera jadącego na gapę. Komentarze:
"Ciekawe czy byłby taki zdecydowany jakby to było kilku dresów"
"Jakim prawem ten kanar go w ogóle kontroluje, wziąłby się za uczciwą pracę, a nie ludzi nęka!!"

Jest tego tyle, że już się zastanawiam czy to może ze mną jest coś nie tak.

#zalesie #takaprawda #gorzkiezale #zakazhandlu #polak
Pobierz
źródło: comment_nFk05g4SS6rctUuje6Gw88OZxOTESqDa.jpg
  • 58
Nie wierzę, że to pisali ludzie wychowani jeszcze w prl, tylko 20-30-latkowie z jakimiś zaburzeniami.

@x-ray: to są ludzie których mózgi przesiąkły stylem życia rodziców spaczonych PRLem
nie zdążyłem edytować posta więc dopisuję tutaj: jak oddawałem pierwszy raz krew to mój ojciec powiedział do mnie, że jestem frajerem, bo ktoś na mnie zarabia (co #!$%@?), ojciec to oczywiście hardy PiSior, ustawę inwigilacyjną skomentował słowami, że "to bardzo dobrze, bo ludziom trzeba w końcu przykręcić śrubę", nie mogę się doczekać dnia kiedy to całe pokolenie pójdzie na śmietnik
4. Kanar złapie pasażera jadącego na gapę. Komentarze:

"Ciekawe czy byłby taki zdecydowany jakby to było kilku dresów"

"Jakim prawem ten kanar go w ogóle kontroluje, wziąłby się za uczciwą pracę, a nie ludzi nęka!!"

@chanelzeg: być może pijesz do mojego komentarza pod tym znaleziskiem:
https://www.wykop.pl/link/4202577/#comment-53300837
jak i kilku pozostałych. Zwrócę jednak uwagę na istotną różnicę między tym co napisałeś a komentarzami pod znaleziskiem:
1 komentarz to zauważenie faktycznego problemu -
Sory, powinno być 50 000 ludzi

@chanelzeg: w Polsce rocznie umiera 20 000 na raka płuc
z czego większość jest spowodowana dymem tyoniowym
gdzie ty chcesz 50k znaleźć? jakie niby inne choroby wywołuje smog na który ludzie umierają?
@chanelzeg: poza handlem w niedziele się zgodzę. Ale nie tylko w Polsce jest zakaz handlu. Nie wszystkie sklepy są zamknięte. U mnie w mieście jest wiele otwartych sklepów z porównywalnymi cenami i da się bez problemu to załatwić. Reszta jak najbardziej racja
@chanelzeg: Zmiana pokoleniowa wystarczy, należy tylko dobrze edukować młodych i poczekać na wymarcie pokolenia o mentalności wywodzącej się jeszcze z komunizmu. Wtedy takie sytuacje staną się rzadkie.
@loczyn Ta, wszyscy Polacy to Janusze i małpy, a na zachodzie sami cywilizowani ludzie. Zalatuje troche nazizmem.
@chanelzeg: I know that feel bro. Ci ludzie kiedyś wyginą ale nie nastąpi to szybko. Niestety spora część młodego pokolenia (20-30latków) jest dotknięta tym #!$%@? umysłowym (które dostali w spadku po rodzicach i ogólnie po systemie), co przekłada się na wszystkie dziedziny życia. Są młode grażynki w urzędach które będą parzyć kawę do emerytury, młodzi janusze biznesu co lubią na czarno i młodzi mircy handlarze czy taksówkarze którzy cię ojebią na
@chanelzeg: Myślałem że podasz powody kulturowe, a zamiast tego podałeś głównie politykę. Ergo, to nie Ty nie pasujesz do Polaków, tylko po prostu nie odpowiada Ci polska polityka. Ot co.

Ja na przykład rzeczywiście czuję że nie pasuję, nie tylko do Polaków, ale i do całej zachodniej cywilizacji. Jest coś po prostu nie tak w tych państwach. Nie odpowiadają mi zachodnie wartości i standardy. W Polsce również czuję się stłamszony, lecz