Wpis z mikrobloga

Nie skomentowałem ostatniego występu Wisły w meczu z Jagą. Nie wrzucałęm statystyk, opini, zdjęcia czy czegokolwiek. Po prostu po tym meczu mu się nic nie chciało, a że lapała mnie jużwtedy choroba to trochę mi to wisiało.
Jeżeli ktokolwiek liczyłna wygraną w Białymstoku to zazdroszczę optymizmu ;) Remis byłby sporym osiągnięciem z zespołem, który faktycznie walczy o mistrzostwo.
Wiadomo że fajnie jest śłuchać jak zarząd mói o tym że "walczymy o puchary", brałem to z przymrużeniem oka bo ja liczę na to żebyśmy zakończyli sezon w grupie mistrzowskiej. Tam mozemy nawet wszystkie mecze przegrać (no chyba że Cracovie też się załapie ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) byle trener w tych meczach kombinowałz ustawieniem i dał szansę młodym - obojętnie czy z polskim paszportem czy też nie. Co od naszego obecnego trenera nie mam zdania - gość jest za króko, a jużwidzę że niektóre osoby chciałyby go zwolnić. Śmiejemy sięz patologi jaka jest w naszej lidze - tj karuzela trenerska, a kibice sami tego chcą. Słaby mecz - do zwolnienie, świetny mecz - super ustawienie. JAkiekolwiek oceny trenera i to wstępne powinny być wystawiane po zakończeniu sezonu.
Ocenić można za to niektóych zawodników i chciałbym to zrobić teraz. Zakłądam że w przyszłym sezonie faktycznie będziemy celować miejsce dające nam udział w el. do LE.

Atak:
- Zdenek Ondrasek - cały sezon kontuzja, rozegrał 3 mecze - żadnej bramki czy asysty. Dołaczył do nas w 2016 roku i w tym czasie zagrał dla nas 45 spotkań zdobywając 9 bramek i 8 asyst. Daje to 0,2 bramki na mecz oraz 0,17 kluczowego podania na mecz. Czy jest to zawodnik, który pomoże nam walczyć o el LE? Zakłądajac że utrzyma średnią oraz będzie zdrowy to w przyszłym, pełnym sezonie zdobędzie dla nas 7 bramek i 6 asyst. Czy to dużo dla napastnika? Wydaje się że nie ALE gdyby zdobył 7 bramek to jego najlepsze sezon w Wiśle (gdzie póki co zdobył przez cały okres grania 9 bramek i 8 asyst). Jego najlepszym sezonym w karierze był 13/14 gdzie grał w Tromso i zdobył łącznie 19 bramek (16 liga, 2 el LE, 1 LE).
Moje zdanie?
Ostatnią szansą jest dla niego grupa mistrzowska i 7 spotkań. Jeśli coś postrzela - można mu jeszcze szansądać, jeśli nie - miło było ale sięskończyło. OCzywiście sprawa komplkuje sięgdbyśmy spadli do grupy walczącej o utrzymanie. Wtedy w ogóle nie widzę dla niego miesca w składzie bo nie jest żadną gwarancją bramek. No i jeszcze musiałby wyzdrowieć
- Marko Kolar - co tu póki co można ocenić? 3 mecze w lidze, łącznie uzbierał kosmiczne 6 minut - średnią wyliczycie sobie sami. Natomiast w tym sezonie w lidze chorwackiej rozegrał 6 spotkań w których zdobyłjedną asystę i 3 żółte kartki. Umowa w Wiślę do końca przyszłego sezonu.
Moje zdanie?
Niby trzeba mu dać szansę ale z drugije strony jeśli gość gra 6 minut to nawet jak zostanie na przyszły sezon to nie wiem czy ktoś na niego postawi. Tak jak ze zdenkiem - szansąjest dla niego grupa mistrzowska.
- Denys Bałaniuk - dostałwięcej szans niż poprzednil ale wyszło z tego dokłądnie tyle samo. 6 spotkań w lidze gdzie nabił 99 minut i jeden, pełny mecze w Pucharze Polski wraz z dogrywką. Póki co zdobył dublet - 0 bramek i 0 asyst. Umowa tak samo jak u Kolarowa.
Moje zdanie?
Można dać mu szansę.
- Jesus Imaz - Pierwsze sezon u nas i według mnie jeden z najlepszy ostatnich transferów. 20 spotkań rozegranych, a w nich zdobył 7 bramek i 2 asysty. Umowa kończy sięz końcem tego sezonu, więc albo go zatrzymamy albo nawet nic na niem nie zarobimy.
Moje zdanie?
Trzeba go zatrzymać.
- Carlitos- nie wiem czy muszę coś pisać. 26 spotkań - 16 bramek i 5 asyst. Jeszcze 2 bramki i bedzie najlepszym strzlcem w klubie w ostatnich 9 latach (08/09 - Brożek 19 bramek). Niby można sieprzyczepić że przez ostatnie 3 mecze za wiele nie pokazał jeśli chodzi o skutecznośc ale ludzie - każdy sięczasem zablokuje na krócej czy na ̶B̶e̶n̶z̶e̶m̶e̶ dłużej. Umowa do końca tego sezonu.
Moje zdanie?
Strzelam że takie samo jak Wasze - trzeba go zatrzymać ale łątwo nie będzie, bo każdy może go pozyskać za darmo.
- Paweł Brożek - no cóż. Jedna z legend klubu, któa jest raczej po drugiej stronie rzeki. Nie wiem czy zdajecie sobie z tego sprawę ale w tym sezonie nie zdobył jeszcze żadnej bramki, przy 2 asystował rozegrał natomiast 17 spotkań. Wiecie keidy ostatnio nie strzelił bramki na naszym podwórku? w Sezonie 01/02 - 3 występy żadnej bramki. W 02/03 w esktraklasie też nie strzelił ale za to miał 1 bramkę w pucharze UEFA.
Umowa do końca tego sezonu.
Moim zdaniem?
Sorry Paweł - jesteś jednym z moich ulubionych piłkarzy Wisły obok Żurawskiego czy Szymkowiaka ale chyba czas podziękować. Oczywiście powinien zostaćw klubie, dostać jakąś funkcję ale myślę że nie jest nam już w stanie pomóc.

Pomocnicy, skrzydłowi czy jak ich tam zwał:
- Vullnet Basha - defensywny pomocnik, któy według mnie jest pewny swoich zagrań w większości przypadków. Można mieć z niego jeszcze wiele pozytku dlatego trzeba przedłużyć kontrakt, który kończy sięz tym sezonem.
Moim zdaniem?
Powinien zostać.
- Tibor Halilovic - niby ofensywny pomocnik, a przy 16 meczach jakie zagrałw tym sezonie - zdobyłjedynie żółtą kartkę. Umowa do końca przyszłego sezonu.
Moim zdaniem?
Nie mam zdania na temat tego gościa. Kompletnie, nic. Powinien dostać szansą w grumie mistrzowskiej - jak nie odpali z asystami to ja bym się pożegnał.
- Martin Kostal - gość póki co nie dostałżadnej szansy. 3 mecze, nabił 109 minut. Umowa do końca przyszłego sezonu.
Moim zdaniem?
To samo co przy podobnych sytuacjach - dać szansę w grupie mistrzowskiej.
- Patryk Małecki - pamiętacie jakś fajną akcję w jego wykonaniu w tym sezonie? Szczerze mówiąc to ja nie jestem pewny czy w ogóle go pamiętam z jakiegokolwiek meczu w tym sezonie mimo 1166 minut w tym sezonie. 18 meczy w lidze i 1 w pucharze, a mimo to kompletnie go nie pamiętam. Jak najważneijsze statystyki dla skrzydłowego - 1 bramka i 2 asysty. Średnia prosta do wyliczenia bramka co 18 spotkań, asysta co 9 lub bramka za 1166 minut (niecałe 20 godzin) i asysta co 583 minuty (niecałe 10 godzin). Umowa do końca sezonu 19/20
Moim zdaniem?
Cieszyłem się że wraca do Wisły ale póki co jest to powrót tylko i wyłacznie ciałem. Ma 30 lat co na polskie warunki nie jest dużo więc niby szansą można mu dać - pytanie czy niepokombinować z pozycją/zadaniami. Bo i naczej trzeba podziękować.
- Rafał Boguski - chciałbym to skomentować tylko tym "xD" ale staram sie zrobić ten opis jako tako profesjonalnie.
Nasz Dziki Rafał w 24 spotkaniach zdobył 2 bramki i 1 asystę. Co w porównaniu z Małym robi z niego bestię nie do zatrzymania - bramka co 11 spotkań - brzmi konkretnie.
Nap oważnie - troche jak z Pawłem - dzięki za te 11 sezonów w barwach Wisły ale trzeba mu podziękować. Młodszy już nie będzie - lepszy raczej też nie. Aż nie można uwierzyć że w poprzednim sezonie nabił 12 bramek.
Moim zdaniem?
Idealnie złożyło sięże kontrak kończy sięz tym sezonem. Dzięki Rafał - była to dłua podróż, ale Twój przystanek już się zbliża. Trzymaj się!
- Petar Brlek - fajnie że wrócił na wypożyczenie do końca sezonu ale tak szczerze - co nam to może dać?
Petar rozgrał w Serie A 5 spotkań, w Puchare Włoch - 2, uzbierał łącznie 385 spotkań - średnia rozegranych minut to 55. Żadnej bramki czy asysty. Oprócz tego siedziałna ławce 11 razy, a 9 się do niej nie załapał z różnych powodów. Oznacza to tyle że ostatni mecz we Włoszech rozegrał 6 stycznie tego roku czyli gość jest kompletnie nieograny. Widać to było w ostatnim meczu z Jagą, na który wszedłna ostatnie 9 minut. Zostały nam 4 spotkania w których walczymy o spokój w gr mistrzowskiej. Czy Petar jest gotowy aby pomóc w tym z marszu? Nie sądze. Potem 7 pojedynków w których testujemy taktykę - lepiej ogrywać zawodnika który zaraz wyjedzie czy swoich młodych/mniej doświadczonych?
Co jeśli bedziemy walczyć o utrzymanie? Włąściwie tylk owtedy jest dla niego szansa aby pograć u nas mecze - mimo to i tak go stracimy.
Wiecie co jest w tym wszystkim najlepsze/najśmieszniejsze?:D Brlek zdobył2 bramki dla Wisły mimo odejścia od nas. 2 bramki! 2! Czyli dokłądnie tyle ile Boguski grając bez przerwy i dwa razy więcej od Małego. Wiecej też od Brożka, Kolara, Bałaniuka, Ondraska i kilku innych. Śmiech przez łzy.
Moim zdaniem?
Szkoda że odszedł od nas w tym sezonie - to dla nas duże osłabienie. Teraz trochęza późno na jego powrót.
- Pol Lonch - solidny defensywny pomocnik. Zasuwa jakby miał motorek w tyłku. Oceniam go bardzo pozytywnie. Kontrakt do końca sezonu.
Moim zdaniem?
Musi zostać. Śolidny zawodnik.
- Kamil Wojtkowski - niby statystyki nie są po jego stronie - grałw 17 spotkaniach, zdobył bramkęi 2 asysty. Ale z drugiej strony rozegrał on tylko 622 minuty. Weług mnie powienien dostać wreszcei szansę. Za każdym razem jak wchodzi to robi na mnie dobre wrażenie - bardzo szybki i zwinny. Do tego młody - jedynie 20 lat. W grupie mistrzowskiej powinien grać wszystko od deski do deski o ile zdrobiwe/kondycja pozwoli. Umowa jeszcze długo ważna - do końca sezonu 19/20
Moim zdaniem?
Jest szansa na świetnego piłkarza - tyle że bez grania to on się nie rozwinie.
- Tomasz Cywka - i pomocnik i obrońca. Ja osobiście za gościem nie przepadam. Jako prawy obrońca bez jednej asysty. Wiem że można go traktować jako taką "łatę" - jak gdzieś kogośbrakuje to się wstawi Cywkę ale no.. ciężko znaleźć coś na jego temat - ani wybitnie negatywnego ani dobrego. Umowa do końca sezonu.
Moim zdaniem?
Z braku laku niech pogra jeszcze sezon.
- Nikola Mitrovic - za mało grałaby go oceniać. 450minut, żadnej bramki czy asysty. Umowa do końca sezonu
Moim zdaniem?
Kolejny zawodnik do sprawdzenia w grupie mistrzowskiej.

Obrońcy:
- Zoran Arsenić - 21 spotkań w lidze. 2 bramki i 4 asysty. Więcej z nigo pozytku w ataku od naszych napastników/skrzydłowych. Ja widzę go dalej w naszym zespole. Umowa do końca przyszłęgo sezonu.
Moim zdaniem?
Musi zostać
- Jakub Bartkowski- na 10 spotkań zdobył1 bramkę i 2 asysty. Łacznie uzbierał 854 minuty na boisku. Umowa do końca sezonu, a oznacza to tylko tyle że trzeba ją przedłużyć i go ogrywać.
Moim zdaniem?
Trzeba go ogrywać i będzie z niego dobry zawodnik.
- Arkadiusz Głowacki - co tu dużo mówić? Każdemu zdarzająsiębłędy i nawet Głowa się od nich nie uwolni. Wiadomo że fizycznie nie będzie lepiej - kontuzje czy przemęczenie będzie coraz większe. Dodatkowo nie wiadomo czy nie zakończy kariery.
Moim zdaniem?
Trzeba usiąść i pogadać. Według mnie jeszcze jeden sezon da radę rozegrać. Choćby miał grać w co 2 meczu.
- Ivan Gonzalez - przeczytacjei jeszce raz to co pisałem o Zoranie. Umowa do końca sezonu.
Moim zdaniem?
To samo zo Zoran
- Matej Palćić - niężko ocenić zaowodnika po 2 meczach. Na siłę można powiedzieć że zagrał2 spotkania i żadnego nie wygraliśmy ale byłoby to naciągane. Umowa do końca przyszłęgo sezonu.
Moim zdaniem?
Trzeba go w końcu sprawdzić. No i grupa mistrzowska jest dla niego ogromną szansą.
- Maciej Sadlok - 25 spotkań i 3 asysty. Mogłoby być trochę lepiej. Stabilny zawodnik, który gra wszystko od początku do końca. Umowa do 2021 roku, więc nie ma o czym mówić.
Moim zdaniem?
Solidny zawodnik, choć jakisczas temu grał zdecdydowanie lepiej.
- Fran Valez - ¯\(ツ)_/¯ - 8 spotkań, 4 żółte kartki. Ja gościa za bardzo ze spotkań nie pamiętam. Ostatni raz z nim w skłądzie wygraliśmy derby w sierpniu. Umowa do końca przyszłęgo sezonu.
Moim zdaniem?
¯\
(ツ)_/¯
- Marcin Wasilewski - rozegrał 10 spotkań na środku obrony. Wygraliśmy 2, 4 zremisowaliśmy, 4 przegraliśmy. Na te 10 spotkań tylko raz nie straciliśmy bramki. Umowa do końca sezonu
Moim zdaniem?
No chyba jednak trzeba podziękować według mnie. Zapowiadało siędobrze, a wyszło bardzo przeciętnie.

Bramkarze:
- Julian Cuesta - 9 spotkań w lidze, 11 straconych bramek, a całę 2 razy zachowałczyste konto. Gość mnie nie przekonuje - mamy wiecznie problem z bramkarzami. Umowa do końca sezonu - i dobrze.
Moim zdaniem?
Ja bym podziękował.
- Michał Buchalik - jedn z największych wygranych tego sezonu. Miał odejść, tak jak każdy bramkarz poprzedniego sezonu, a udało się zostać i wg mnie gra zdecydowanie lepiej niżbramkarz, któy był przymierzany do pierwszej 11.
20 spotkań rozegranych, 23 gole puszczone - 7 razy czyste konto. Nie jest to najlepszy bramkarz ale jest po prostu solidny jak na bramkarza Wisły. Przypomnijcie sobie ilu już parodystów mielismy na bramce. Gdyby Buchalik tylko mógł się jeszcze wspiąć poziom wyżej... Umowa do końca sezonu.
Moim zdaniem?
Trzeba przedłużyć umowę i zrobić wszystko by sięrozwinął lub ściągnąć kogoś o poziom wyżej, a Michał jako rezerwowy.

Tak to wyglada według mnie. Na 26 zawodników, których opisałem - 15 kończy się umowa z końcem sezonu, a 1 wraca z wypożyczenia.
Ostatnie 4 mecze w rundize zasadniczej w któy do zdobycie jest 12 punktów. Aby zapewnić sobie udział w grupie mistrzowskiej - potrzebujemy na chwile obecną 9 (jeśli dobrze liczę). Gramy ze Śląskiem Wrocał u sibie, następnie Legia w Warszawie, Lech Poznań u siebie i na koniec z Sandencją w Niecieczy. Nie wyobrażam sobie innego wyniku niż zwycięstwo ze Słąbym Śląskiem i dramatyczną Sandencją. Dwa pozostałe mecze - remisy biorę w ciemno, choć wiadomo - Lechem chyba jednak mamy większą szansę na zwycięstwo niż z Legią.
Nasz najiekszy rywal jeśli chodzi o grupę mistrzowską to według mnie Arka, która gra z Bruk-Betem u siebie, a następnie z Jagą na wyjeździe, Legią u siebie i na koniec Lechią w Gdańsku - według mnie mają o wiele ciężej.

Mam też nadzieję że piłkarze, którzy grali mało bądź w cale zdająsobie sprawę z tego jak ogromnąszansą dla nich jest awans do grupy świętego spokoju. Tylk otam będą mili szansę się pokazać. Natomiast zawodnicy, którzy grajądo tej pory powinni wiedzieć że jak uda sieutrzymać, choćby na tym 8 miejscu to będą mieli szansę trochę odpocząc. W innym wypadku niesprawdzenie dalej nie zagrają i pewnie odpadną, a zmeczenie będą zmeczeni jeszcze bardziej.

Nam nie pozostało nic innego jak czekanie na inormację o inwestorze, a właściwie czekanie na informację jaki jest pomysł na całą akcję. No i trzymać kciuki. Widomo że najlepiej patrzeć tylko na siebie ale jeśli komuś potknie się noga to teżbędzie to dobrą informacją.

Mistrzostwo zdobędzie ktoś z trójki - Jagiellonia, Legia lub Lech. Górnik według mnie nie da rady.

#wislakrakow i moze trochę #ekstraklasa
SpiderFYM - Nie skomentowałem ostatniego występu Wisły w meczu z Jagą. Nie wrzucałęm ...

źródło: comment_mnYZGSuUsUdN1CLrsaiGe7k9F2wUhTGg.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
@SpiderFYM: Wyczerpująca analiza. Cieszy mnie najbardziej zdanie na temat Małego, Bogusia i Brozia. Popatrzyłeś trzeźwo. Co do testowania piłkarzy, to zbyt wielkie kombinacje, aby każdy dostawał szanse, ale zawsze można spróbować. Nie zgadzam się z Wasylem, ale możliwe.. że masz rację i patrzę "sentymentalnie" (jeden z moich ulubionych zawodników od x lat). Trener? Powinien zostać nawet jeżeli skończymy w grupie spadkowej. Należy go zwolnić po zakończeniu sezonu lub dać mu
  • Odpowiedz
Cieszyłem się że wraca do Wisły ale póki co jest to powrót tylko i wyłacznie ciałem

@SpiderFYM: a teraz sobie przypomnij co wyrabiał po powrocie. Najlepszy zawodnik.
  • Odpowiedz
@demoos: Tylko z Jagą dał 3 kluczowe podania. 2 do Carlitosa, który #!$%@?ł setki w 1 połowie i 1 w drugiej połowie, gdy Imaz się potknął o własne nogi na 5 metrze.
  • Odpowiedz
@demoos: tu masz rację - w tamtym sezonei było świetnie

sprawdź ile miałby kluczowych podań gdyby je wykorzystali

tak ale to nadal za mało. Zobaczymy co będzie później.

Cieszy mnie najbardziej zdanie na temat Małego, Bogusia i Brozia.
  • Odpowiedz
@SpiderFYM dodał bym jeszcze tak post scriptum, że zawodnicy (Uryga, Burliga), których Wisła się pozbyła bez żalu grają w drużynach walczących o czołowe lokaty. Czyli są polakami i jednak się nadają do walki o wyższe cele.
  • Odpowiedz
  • 3
@SpiderFYM ja jako kibic Jagi po obejrzeniu meczu mogę stwierdzić że Wisła mogła ten mecz wygrać, bo czemu nie. Miała kilka super okazji na strzelanie gola, wystarczyło je wykorzystać, ale to nie było tak że została zgnieciona i była bez szans na wygraną.
  • Odpowiedz
@SpiderFYM: Arką bym się nie przejmował. Oni według mnie zdobędą 1 punkt a maks absolutny to 4. Gorzej z Cracovią. Szczęśliwie dla Wisły Cracovia gra ostatni mecz z Zagłębiem. Zresztą o czym tu pisać. Mam nadzieję, że w piątek wieczorem będzie to już w jakichś 95% pewne w której grupie zagra Wisła :)
  • Odpowiedz
@SpiderFYM: Jak serio ktoś myślał, że Wisła będzie walczyć o puchary to pozdrawiam xD. W tym sezonie to tylko Legia i Jagiellonia mają szanse na mistrzostwo bo grają o poziom wyżej niż miejsca 3-8. Pyrki meczem w Warszawie pożegnały się z marzeniami 1 miejscu, co najwyżej mogą powalczyć z Górnikiem i Koroną o 3 miejsce.
Co do Wisły to jak nie ściągną 2 obrońców, solidnego bramkarza i 2 napastników to
  • Odpowiedz
@Trollinsky: Uryga grał totalny piach, na ŚO by się nie łapał, na DP byli lepsi.
A Bury musiał odejść żeby życie powyprostowywać, poszedł do Białegostoku żeby nie mieć takich pokus hazardowych.

@SpiderFYM: Pani prezes mówiła w wywiadzie ostatnio, że z Legendami ona rozstawać się nie będzie więc jeżeli Paweł będzie chciał zostać to na pewno się dogadają. Teraz chcemy grać kombinacyjnie po ziemie czyli idealnie dla niego, jeżeli
  • Odpowiedz