Pytanie dla zorientowania się w temacie modnych i mniej modnych treningów.
Jakie jest wasze podejście do treningów SL i SS? Jakie wyniki można osiągnąć, i czy warto stosować będąc naturalem w okolicach 80-90kg wagi? Ile wynosi wasz staż związany z tymi treningami i jakie był wyniki? Warto? Nie warto?
@HT-Ron: Może trochę obok pytania. Ale chyba jestem jedną z niewielu osób, która NIE robiła nigdy WK Sakera oraz SL czy SS ( ͡°͜ʖ͡°).
Zrobiłem 180 MC / 170 siad / 105 (110) ławka (110 odbite) będąc 70 % czasu na redukcji, około 30 lat i nigdy nie majac nawet najmniejszej styczności z jakimkolwiek sportem.
@HT-Ron: Te plany działają świetnie na początkujących bo opierają się na podstawowych ćwiczeniach i są genialne w swojej prostocie. Ale tak jak @Kasahara: napisał nie są one jedyną drogą. Ja np dla osoby która ma jakieś doświadczenie, technikę w minimalnym stopniu opanowaną o wiele bardziej preferuję - Greyskull LP
@IntruderXXL: Kolejnym pytaniem może być: kiedy ma się jakieś doświadczenie i przestaje się być początkującym? I może dlaczego nie nadają się dla średnio zaawansowanych? Załączam tabelkę z ranodmowymi standardami siły z googla.
@HT-Ron: Na takie pytania można odpowiedzieć tylko ogólnikami. Powiedziałbym tak: początkującym przestajesz być kiedy pomimo deload-u, odpowiedniej diety i regeneracji plany typu SL i SS nie przynoszą rezultatów, lub dają minimalne rezultaty. Dla jednego to będzie wcześniej dla drugiego później. Po osiągnięciu tego poziomu siłowego (różnego dla danych osobników), te plany przestają działać bo model progresji oraz rozkład treningu (objętości/intensywności) przestaje być odpowiednim (wystarczającym) bodźcem. Wtedy czas na plany bardziej zaawansowane.
Jestem w stanie zrozumieć gdy Ukraina żąda od Zachodu nowoczesnych czołgów, samolotów F-16, rakiet o zasięgu +300km, ale teraz to oni są już bezczelni. Nie wiem może oni nie rozumieją że ktoś kiedyś za ten sprzęt zapłacił grube mld $ z pieniędzy podatników. #ukraina #rosja #wojna
Jakie jest wasze podejście do treningów SL i SS?
Jakie wyniki można osiągnąć, i czy warto stosować będąc naturalem w okolicach 80-90kg wagi?
Ile wynosi wasz staż związany z tymi treningami i jakie był wyniki?
Warto? Nie warto?
#silownia #mikrokoksy
Zrobiłem 180 MC / 170 siad / 105 (110) ławka (110 odbite) będąc 70 % czasu na redukcji, około 30 lat i nigdy nie majac nawet najmniejszej styczności z jakimkolwiek sportem.
@HT-Ron: Te plany działają świetnie na początkujących bo opierają się na podstawowych ćwiczeniach i są genialne w swojej prostocie. Ale tak jak @Kasahara: napisał nie są one jedyną drogą.
Ja np dla osoby która ma jakieś doświadczenie, technikę w minimalnym stopniu opanowaną o wiele bardziej preferuję - Greyskull LP
Załączam tabelkę z ranodmowymi standardami siły z googla.
Po osiągnięciu tego poziomu siłowego (różnego dla danych osobników), te plany przestają działać bo model progresji oraz rozkład treningu (objętości/intensywności) przestaje być odpowiednim (wystarczającym) bodźcem. Wtedy czas na plany bardziej zaawansowane.
Średnio liniowa progresja na SS kończy się w okolicach ~130kg 3x5 w przysiadzie.