Wpis z mikrobloga

#java #programowanie #codereview

Mam taką sytuację. Chodzi o hermetyzację.
1.Czy jest ona tutaj zaimplementowana poprawnie?
2.Czy lepiej skorzystać z drugiej metody z użyciem getterów i drukować wartości w klasie "Main" a nie w klasie "Printer"? Czy lepiej zostawić drukowanie informacji metodzie Printer?

Pomijając błędy takie jak, że numberOfPages nie powinno być w konstruktorze tylko zdefiniowane w mainie to jest ok? Jest rozwiązanie tego zadania, ale nie chcę robić na jedno kopyto jak tutor z udemy. Działa i jest ok.
borrow - #java #programowanie #codereview 

Mam taką sytuację. Chodzi o hermetyzacj...

źródło: comment_xOZ5XIsYX7Zu4pcdVZrgme9RRP8P6Xqb.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pomijając błędy takie jak, że numberOfPages nie powinno być w konstruktorze tylko zdefiniowane w mainie to jest ok?

@borrow: nie rób rzeczy, których nie musisz robić. Czy użytkownika klasy printer powinna interesować liczba już wydrukowanych stron dopiero co stworzonej drukarki?

2.Czy lepiej skorzystać z drugiej metody z użyciem getterów i drukować wartości w klasie "Main" a nie w klasie "Printer"? Czy lepiej zostawić drukowanie informacji metodzie Printer?

@borrow:
  • Odpowiedz
@Saly: @PoteznyNick: Przecież to jest jakieś zadanko z podstaw programowania na studiach czy czegoś takiego, nie mieszajcie mu w głowie na początku :) Mozę jeszcze ma robić to na intefejsach a później robić implementacje interfejsu do komunikacji przez wiersz poleceń xd..
  • Odpowiedz
@borrow: dodałbym jeszcze pole od liczby kartek w drukarce, zmniejszanie proporcjonalnie do liczby wydrukowanych stron liczby kartek i tuszu w drukarce i jeśli zadanie dotyczy hermetyzacji to wypadałoby stworzyć interfejs. Zmieniłbym też nazwę metody getCounter() bo nazwa nie mówi co ta metoda naprawdę zwraca. Dodatkowo możesz z metody drukującej wydzielić dwie metody prywatne (dla duplexu i nie) - tak żeby pokazać, że rozumiesz, że niektóre powinny być prywatne a inne
  • Odpowiedz
Dodatkowo możesz z metody drukującej wydzielić dwie metody prywatne (dla duplexu i nie) - tak żeby pokazać, że rozumiesz, że niektóre powinny być prywatne a inne publiczne.

@63274682374: tego nie rozumiem szczerze mówiąc
  • Odpowiedz