Wpis z mikrobloga

Mireczki spod #bazydanych i #sql #mysql przepraszam, że w to piękne, piątkowe popołudnie tutaj wołam, ale mam problem i od kilku dni nie mogę sobie z nim poradzić..

Zacznę od początku. Pracuję przy sklepie internetowym, w którym jest ponad 10 tysięcy produktów. Chciałam zmienić w nim masowo meta tytuły i opisy. Najprościej oczywiście przez bazy danych, tak też zrobiłam. Jednakże, w związku z tym, że Google z powrotem wprowadził emoji to chciałam takowe dodać. Niestety zamiast emoji robiły się znaki zapytania. Poszperałam trochę w internetach i i na to znalazłam rozwiązanie:

`ALTER TABLE Tablename CONVERT TO CHARACTER SET utf8mb4 COLLATE utf8mb4_bin

Oczywiście zadziałało, emoji dodane, wszystko cudownie, w Google też się wyświetla z pięknymi, kolorowymi znaczkami. Dopiero po chwili doszło do mnie, co przy okazji spsułam :-). Teraz jak jestem w sklepie od strony zarządzania produktami (PrestaShop) to kiedy wpisuję w nazwie produktu coś czego szukam, to muszę to wpisać dokładnie tak, jak jest to zapisane, inaczej tego nie znajdzie, tzn. rozróżnia wielkość liter. Czyli jeśli mam produkt zapisany jako, powiedzmy, Cebula 1 kg to jak wpiszę "cebula" z małej to mi jej nie znajdzie.. Co jest mocno problematyczne.

Próbowałam różnymi sposobami zmieniać w bazie kodowanie, ale na nic to wszystko. Od kilku dni walczę ale już czuję, że wyczerpałam wszystkie możliwości. Może ktoś wie jak naprawić co zepsułam, może ktoś juz miał taki problem? Z góry dzięki za pomoc.
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach