Wpis z mikrobloga

#programowanie #informatyka #csharp Cześć Mirki. Chcę zrobić pewną apke w C#, działającą w następujący sposób: Do textboxa wklejamy sobie linia po linii jakiś ciąg tekstu. Aplikacja ma każdą linie tekstu zidentyfikować jako pojedynczy obiekt. Na ten moment mamy w pamięci jakąś listę obiektów (max 10/11). No i na podstawie tego zbioru będzie trzeba wygenerować sobie permutacje, która będzie zawierać wszystkie obiekty w danej kolejności. Pytanie, jakiej struktury do przechowywania tych danych użyć aby było to najwydajniejsze? A następnie, kiedy już mamy wygenerowane wszystkie permutacje tego naszego zbioru, trzeba posprawdzać co dany ciąg zwróci. Przykładowo, mamy zbiór obiektów: A,B,C,D. Mamy pierwszą permutację, czyli ABCD, no i wiemy że A+B=C, potem C+C=C a następnie C+D=E. W jaki sposób można rozpisać te zależności, aby później móc sobie na nich wygodnie operować? Każdy obiekt ma 3 cechy, których połączenie z innym obiektem daje okreslony efekt. Rozpisywać każdy efekt trochę ciężko, gdyż jest tego naprawdę sporo. Przy czym mam je już rozpisane w excelu w tabeli i być może na tym dałoby się jakoś operowac. Z góry dziękuje za rady( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pewnie trochę namieszałem, więc podam czytelniejszy przykład.

Mamy obiekt nr.1, który posiada cechy : A-G-F
Mamy obiekt nr.2, który posiada cechy : D-H-P
( wszystkie 3 cechy sa od siebie niezależne)

No i z ich połączenia otrzymamy obiekt nr.3, o cechach np C-I-F ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@DrizztDoUrden: (σ ͜ʖσ) i tu mnie masz, jakos zle to przeczytalem zapomnij Random i moim ostatnim wpisie

No coz ty potrzebujesz cos pomiedzy tym a tym

I w sumie moglbys kazda wygenerowana permutacje sobie zapisac do nowego list (bo masz tylko Max 11; czyli zalozmy ze linia textu ma 20 slow wiec masz w jednym stringu 20*11 slow)

no i na koniec
  • Odpowiedz