Wpis z mikrobloga

Jakiego linuxa zainstalować, żeby wszystko działało? Nie chcę żadnego hipsterskiego linuxa. Chcę takiego, żeby wsparcie było najlepsze i żeby ładnie i przyjemnie się pracowało. Nie jestem specjalistą, ale kiedyś korzystałem z linuxa ubuntu i potrafiłem go używać za pomocą konsoli i poradziłem sobie ze sterami i innymi bzdetami, ale może czasy się trochę zmieniły i coś innego jest trendy.
Przypomniało mi się o linuksie, bo ostatnio widziałem jak mirki świrowały ze szczęścia na wieść o WINE nowej wersji.
#linux
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Narazie rozważam między Ubuntu i Debian. A inne pytanie - wiecie może jeśli jakieś firmy używają linuxa, to jakiego używają? Rozważam wybór też takiego, żeby u możliwie przyszłego pracodawcy nie być zielony jeśli chodzi o obsługę linuxa.
  • Odpowiedz
@obcx: w firmach używa się ubuntu, redhat i debian na serwery, oczywiście inne distra też wchodzą w grę ale już mniej. Jak chcesz coś redhato-pochodnego to bierz centos albo fedore.
  • Odpowiedz
@obcx: jeszcze dodam że te distra są wybierane ze względu na wsparcie techniczne (płatne) oraz/lub wysoką stabilność (często oznacza to przestarzałe wersje pakietów), a nie ze względu na jakieś boskie możliwości, fedora za to jest "poligonem" doświadczalnym dla redhata i zawiera dużo nowinek w porównaniu do niego, a centos to trochę taki darmowy redhat, ale według mnie nie nadaje się do zastosowań domowych.
  • Odpowiedz
@GandalfCzarny: trochę poczytałem i właśnie ludzie piszą, że może np. debian jest mega stabilny ale ma archaiczne pakiety i do domu średnio się nadaje... Wybiorę chyba jednak Ubuntu bo potrzebowałbym go do domu.
  • Odpowiedz
@obcx: jeśli chcesz mieć nowe wersje pakietów, to wypróbuj Manjaro. Mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Wspomniane Wine jest w najnowszej wersji w pakiecie, wątpię aby tak było w Ubuntu, bo w Debianie to nie ma szans...
Co do uczenia się pod prace, to jak już wspomniano Debian lub Centos.
  • Odpowiedz
@obcx: Manjaro pod desktop (łatwy w obsłudze i zawsze najnowsze pakiety oraz sam powinien zawsze najlepsze stery wykryć ale łatwo samemu można zainstalować w razie czego) i Debian na VB do ogarniania do pracy.
  • Odpowiedz
@obcx bzdura. Debian plus repozytoria z gałęzi testing i masz nowe paczki. Na serwer takich paczek może i nie warto ale do domu jest idealny. Używam tak już od dłuższego czasu.
Ps. Ubuntu ssie. Zawsze po jakimś update się coś posypało. Debian zawsze działa.
  • Odpowiedz