Wpis z mikrobloga

#programowanie #webdev #linux #macbook #osx

Potrzebuje opinii kogos kto mial doczynienia z Ubuntu/Mint/Fedora na laptopie i OSX na Macbook Pro i jakie sa realne roznice w programowaniu, a konkretnie frontend (adobe, chrome, ff, safari, vagrant, docker, phpstorm, wirtualne maszyny, node.js, android studio, SSH), praca w biurze tylko, wiec nie bede nic grzebal w konfiguracji, ma po prostu dzialac

Dla mnie osobiscie Mac+OSX chyba bylby lepszym wyborem pomimo ze Apple ssie siusiaka:
+natywne safari i emulacja iOS
+pakiet Adobe i Office
-dziwna klawiatura
-usb-c

Za to Ubuntu:
+lepszy hardware za te same pieniadze, w tym laptopy hybrydowe (tablet/laptop)
+lepsze zarzadzanie paczkami
-brak Adobe i Office
-linux slabo trzyma baterie
-w miare stabilny ale roznie bywa

ISO opinie ludzi, ktorzy rzeczywiscie mieli doczynenia z tymi dwoma konfiguracjami w pracy, applowi bananowcy i linux zealots gtfo please
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Algeroth: hybrydowe sa zajebiste, oszczedzam miejsce na biurku, chowam klawiature pod spodem i mam monitor w jednej linii (wlasciwie w polokregu) z pozostalymi monitorami, mam tutaj wykop, konsole i aplikacje systemowe, a z tylu sobie trzymam kable i sluchawki, jest porzadek, fajne sa jak sie z nimi chodzi zeby cos zaprezentowac, ja swojego raczej nie przenosze
  • Odpowiedz
@Melcma: No może i faktycznie, takie zastosowanie ma sens. Ja akurat miałem do czynienia z jednym dellem z opcją tabletu, to była niesamowita ilość problemów z sterownikami do karty graficznej, notorycznie jakieś bluescreeny aż sobie odpuściłem użytkowanie sprzętu takiego typu.
  • Odpowiedz
@Melcma: Korzystałem z tego stacka tylko bez Adobe, zarówno na MacOS jak i Mint/Debian i jedyne co mnie przymusiło do używania Linuxa to to jak MacOS zarządza oknami. Pracuje zwykle na wielu oknach tych samych aplikacji i fakt, że wszystko jest tam wciśnięte w jedną ikonkę na docku (nawet jak okna są na różnych ekranach) jest strasznie irytujące, marnuje się masę czasu i kliknięć na wyszukanie tego okna które nas
  • Odpowiedz
@Melcma: bierz maca, od zawsze używałem dell (bo gwarancja NBD) & windows ale szlag trafił mi GPU, laptop poszedł na reballing i z musu przesiadłem się na macbook Air bo takiego miałem w domu (kupiony z pół roku wcześniej bo chciałem zacząć pisać appki ale czasu nie było więc leżał nieotwarty..), po tygodniu nie chciałem wracać, na naprawionym dellu zainstalowałem minta ale jakoś u mnie nie zaskoczyło, za dużo babrania
  • Odpowiedz
@Melcma: od paru lat pracuję na co dzień pod Ubuntu/Mint...

nie da się ukryć że systemy okienkowe dla pinwginów są często brzydkie, a nawet jeśli system jest graficznie dopracowany, to przyjemność pracy ściągają w dół takie "alternatywy" jak LibreOffice, Gimp czy InkScape...

rzeźbię jednak głównie backend z elementami fullstacka, moim głównym narzędziem jest IDE i konsola, sam frontend u mnie sprowadza do pracy z przeglądarkowymi devtoolsami, więc wygodna konsola i "natywnie" obsługiwane SSH, permissiony i środowisko zbliżone do tego co jest po stronie serwerów
  • Odpowiedz
  • 2
@Melcma na front osx>Linux. W kilku innych dziedzinach też, ale nie wszystkich. Mimo bolączek osx jest stabilniej, mniej chrzanienia się z niektórymi konfiguracjami i większość rzeczy ma po prostu działać. Imo jak nie kupisz biedapro tylko faktycznie w dobrej konfiguracji to zwróci Ci się z nawiązką dzięki nie traceniu czasu na głupoty.
  • Odpowiedz
@ppawel: wlasciwie to mam juz laptop, Dell Inspiron hybrydowy i dual boot Ubuntu/Windows 10, jezeli nie potrzebuje odpalac photoshopa to siedze na Ubuntu i w sumie niczego nie brakuje mi - nawet phpstorm szybciej indexuje, ale bylo pare problemow - steam odpalany z konsoli, firefox dev edition nagle nie ma swojego PPA, w teorii moglbym photoshopa uzywac w wirtualnej maszynie, a tak pozatym to Ubuntu 17.10 z Gnome dziala wysmienicie
  • Odpowiedz
@Melcma: bierz macbooka i nawet się nie zastanawiaj ;) MacOS robi robotę, wszystko działa od razu bez żadnych większych zabaw, super trzyma na baterii i pakiet Adobe działa perfekcyjnie.
  • Odpowiedz