Wpis z mikrobloga

@alenacomnielogin_: @Zorak: Widzę że nikt na to nie odpowiedział. Te kwoty brutto z tabelki mogą być niższe niż pensja minimalna dlatego że państwowa szkoła zatrudnia nauczycieli nie na podstawie Kodeksu Pracy tylko na podstawie Karty Nauczyciela. Stąd też m.in. różnice w naliczaniu urlopów.

Co do czasu pracy i tych nieszczęsnych urlopów - realnie wolne w szkole zaczyna się koło 10-15 lipca, a kończy ok. 15-20 sierpnia. Więc te
  • Odpowiedz
@nicari

dziwniejsze jest to że wg MEN jako absolwentka kolegium nauczycielskiego nie mam przygotowania pedagogicznego.

Wut? serio? xD Przecież nkjo były po to, żeby właśnie lepiej przygotować na nauczyciela niż tych co na zwykłych uniwersytetach siedzieli. Jak dobrze, że w sumie sobie odpuściłem uczenie (też nkjo here), a przynajmniej na pełen etat. Czasami w wakacje pouczę na letnich kursach, ale to nie w Polsce, więc przynajmniej ludzkie pieniądze za to dostanę.
  • Odpowiedz
za ile godzin w miesiącu jest to podane?

Są do tego dodatki, typu 13 pensja czy bonusy za lata pracy itp.

Czy to wypłata liczone na przedmiot, jeśli ktoś uczy plastyki i muzyki to będzie miał dwie takie wypłaty?

@Furion:
Nauczyciele mają do 40h tydzień pracy. "Typowi" przedmiotowcy mają 18h przy tablicy + to ile z własnej woli przygotowują się do zajęć, wypełnianie papierów, zebrania, rady pedagogiczne,
  • Odpowiedz
I tak jeszcze dodam z perspektywy nauczyciela, ale ze "świeżą" głową po własnej edukacji:
-Wielu rzeczy, które robią nauczyciele nie widać i uczniowie sobie z tego nie zdają sprawy
-Jest wielu nauczycieli, którzy pracują od gwizdka do gwizdka, ale zwiedzając placówki w Warszawie widzę, że takich jest coraz mniej - nie oceniam kwestii umiejętności przekazania wiedzy, bo mi zwyczajnie nie wypada, ale dyrektorzy wymagają coraz więcej.
  • Odpowiedz
@alh3 po pierwsze nie muszę być właścicielem czegoś by zarabiać dużo. Poza tym nikt nie mówi o nie wiadomo jakich kwotach. Jeśli jednak pracownik biedronki ma większa pensje niż nauczyciel to przepraszam bardzo, ale jak następnym razem będziesz narzekał na poziom edukacji w Polsce to wiesz dlaczego.
  • Odpowiedz
@alh3 a tak BTW to nawet dyrektor szkoły już przestaje być nauczycielem a staje się kimś kto musi zarządzać "firma". Moim powołaniem jest nauczanie, a nie zarządzanie.
  • Odpowiedz
@SpokojnyLudzik czy to nauczyciel ustala program nauczania? A po drugie uczę m. in. Wosu i za każdym razem słyszę milion pytań po co im to mimo że to akurat jeden z tych przedmiotów który bardzo się przydaje w życiu i uczy ich dlaczego w życiu jest jak jest, jakie mają prawa i co mogą zrobić by zmienić swoją sytuację. Bo mam tam nawet elementy przedsiębiorczości.
  • Odpowiedz
@alh3 ale my nie dyskutujemy obecnie o prawach rynku, ale o samej świadomości społecznej. Uważnie przez ogół, że nauczyciele to nieroby, że za co ma być ta kasa, że tyle lat nauki jest traktowane na takim samym poziomie jak stanie za kasa po podstawówce i to jest ok. Nawet gdyby zarobki się zmieniły to Polacy i tak będą uważać, że ktoś nie powinien wcale więcej zarabiać.
  • Odpowiedz