Aktywne Wpisy
Teuvo +33
cholerne pistacje
jak zjem kilka to nie potrafię się opanować i przerwać konsumpcji
zjadłem całe opakowanie 300g
a
jak zjem kilka to nie potrafię się opanować i przerwać konsumpcji
zjadłem całe opakowanie 300g
a
kiszony_Pomidor +13
Ich sytuacja, w jaką sami się w-----i, jest dość kuriozalna.
W przypadku gdy zaczną pomagać Kurdom no to mamy bardzo mocny konflikt wewnątrz NATO, pomiędzy 2 największymi siłami w tej organizacji.
W przypadku wyjabania się na Kurdów to w zasadzie USA może zawijać zabawki z Bliskiego Wschodu, bo nie sądzę że ktokolwiek będzie chciał robić z nimi interesy, wiedząc że jak dojdzie co do czego to nie ma co na nich liczyć.
Wydaje mi się że ich jedynym rozwiązaniem, żeby wyjść z tej sytuacji z twarzą to dogadanie się z Ruskimi, a to z kolei będzie oznaczało ciche przyzwolenie na to żeby Iran wraz ze swoimi bojówkami i Hezbollahem, rozsiedli się w Syrii.
Zapraszam do kulturalnej dyskusji.
#syria #geopolityka #kurdystan #turcja
Zgadzam
Po pierwsze Turcja jest drugą co do najliczniejszych armii NATO, ale do 2 siły w NATO to jej trochę brakuje.
Po drugie uważam, że wspieraliby Kurdów poprzez dostawy sprzętu. Ani USA, ani tym bardziej Rosji nie zależy na wzmocnieniu potencjału Turcji - jeżeli się wzmocnią mogą być zagrożeniem dla państw bliskiego wschodu, bałkanów oraz byłych
no racja, tylko wtedy mamy "sojusznika" na którego:
1. w razie co nie można liczyć bo lache położy na wszystkie obietnice
@kolanin: Chyba w Europie Universalis.
Niby kto ma się od nich odwrócić?
Izrael na pewno nie. Irak, a właściwie jego rząd utrzymuje się tylko na "bagnetach" żołnierzy z USA. Arabia Saudyjska jest dość
Przy czym uważam, że USA niewiele zrobi w wypadku ataku na Afrin, a Kurdowie się od nich i tak nie odwrócą, bo ich potrzebują.
Rosja może tu więcej zadziałać. Zrobi to by po raz kolejny okazać Kurdom swoją dobrą wolę i przedstawić się jako sojusznik na którym może polegać, w przeciwieństwie do USA.
Również
Poza tym Turecka Armia wpisuje się w definicje TYPOWEJ ARABSKIEJ ARMII. Nawet w TOP 10 Armii NATO bym ich nie usadził. Już kilka razy Turkowie zostali upokorzeni przez brudów w Syrii.
Ja p------e xD
No k---a trzeba być głupim, albo głupim by tak d---------ć xD
Przepraszam nom_om.
No ale trzeba być imbecylem aby nie skumać stereotypu arabskiej armii (który właściwie jest memem) z wszystkimi armiami które zapełniają śniadzi żołnierze (a jak wiemy Izrael raczej nie wpada w to) i dobrze wiesz że nie jest to
@Abu_Hajar_ibn_Zbigniew: Pewnie dlatego tracili Leopardy jak SAA swoje T-72. xD Ba nawet jednego Leoparda przejęto tylko go wysadzili bo nikt z ISIS nie potrafił go obsługiwać xD Faktycznie armia która lubi się dzielić wiedzą i jest pozbawiona kastowości xD
W Tureckiej armii jest taka sama kastowość i opór przed dzieleniem się wiedzą jak w każdej armii bliskiego wschodu pomijając