Wpis z mikrobloga

Jeździ ktoś z kevlarową tarczą sprzęgła? Moje kończy już żywot i zastanawiam się nad nabicie kevlaru zamiast seryjnej okładziny z zestawu Sachsa. Silnik seria (BMW M52B28), na codzień dojazdy do pracy, często w korkach ale po godzinach czasem pokręcony wyżej, w sprzęgło zdarzy się kopnąć (w skali zdrowego rozsądku). Na pewno nie chciałbym komfortu pokrojem ze spieku.
#bmw #motoryzacja #mechanikasamochodowa #mechanika #samochody #motosport #drift
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@templlar: sam jestem ciekaw, żywotność dłuższa, ale brać będzie ostrzej niż zwykła. Pytanie o ile ostrzej?
Pomyśl też nad Luk Sport 8090S taki kompromis. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@templlar: nie ma sensu obijać kevlarem jak wkładasz nową tarczę. Jeśli tą starą chcesz obić to ok, nowej nie jeśli auto to nie driftowóz.
  • Odpowiedz
@templlar 240mm 1.9TDI ARL 180KM po chipie. Dziwnie. Jezdzisz tak juz? Boje sie tego powolnego ruszania na sprzegle. Plynnego powoli. Gosv co mi montowal mowil zeby tak nie ruszac tylko raczej szybciej
  • Odpowiedz
@PIES997: Osobiście jednak wrzuciłem standardowa tarczę ale kumpel w E46 dieslu przy modach na prawie 200 koni musiał dać kevlar bo seria się uślizgiwała. Okładzina układa się nawet około 1000km a nie ma różnicy jak ruszasz. Komfort wiadomo będzie mniejszy na poczatku ale jednak można i szybciej odpuszczać.
  • Odpowiedz
@templlar fajny wątek dla potomnych;-) Mam kewlar w wolnossacym 3.0 V6 250KM i robi robotę, z dołu bierze jak zwykle potem ostrzej spina i czym jest cieplejsze tym bardziej łapie. Co w korkach czasem męczy, bo czym dłużej się turla tym trudniej płynnie ruszyć, ale nie jest to jakaś przepaść między serią.
  • Odpowiedz
To ja dam zapytanie, opłaca mi się przerabiać sprzęgło na Kevlar plus tam szlif docisku i obróbkę dwumasy? Przeskok z 115 na +/- 180 w AJM Golf 4, czy lepiej zainwestować w lepsze sprzęgło? Auto nie będzie jakoś specjalnie katowane, taki daily gdzie rocznie zrobię jakoś 30k km
  • Odpowiedz