Wpis z mikrobloga

Mirki, mam problem natury medycznej. Byłem u 4 dermatologów, każdy mówi co innego. Mam zmiany skórne, zaczęły się one 7-8 msc temu. Są na palcach i na dużym palcu u stopy. Na początku jest na nich łuszcząca, szorstka skóra, potem staje się ona żółtawy, na końcu schodzi to i zostaje blizna. Strasznie się wysusza, jak nawilże, wyglada jak reszta dłoni.. jak nie nawilżam, wysusza się. Do tej pory stosowałem elidel, belosalic, novate itp.
Jeden dermatolog powiedział, ze nie wie co to jest, przepisał steryd..
Drugi powiedział, ze zmiany luszczycowe, ale ze jego leki nie działały, powiedział, ze jednak nie wie co to jest.
3 powiedział, ze to zmiany łojotokowe(?).
Czwarty stwierdził, ze to wyprysk kontaktowy.
Ci lekarze to jeden w moim mieście, do reszty jeździłem kilkaset km są to konsultanci wojewódzcy itp, masa opinii pozytywnych. Może tutaj ktoś ma pomysł co to jest, albo jakie badania można wykonać..
#medycyna #choroby #dermatologia #luszczyca #azs zdjęcia w komentarzach
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tetris795: Miałem dokładnie to samo - dermatolodzy w dupie mieli badania, każdy miał inną mądrość wysnutą po rzuceniu okiem na problem, przechodziłem przez wszystko - grzyby, sterydy, łuszczenie, zapalenie skóry, a jedna baba stwierdziła, że "tak ma być, taka uroda skóry" XD.

Poszedłem prywatnie, zrobiłem testy alergiczne, ograniczyłem alergen i rzadko mam nawroty.
  • Odpowiedz
jakie testy alergiczne robiłeś

@tetris795: Szczerze mówiąc to nie pamiętam. Takie jak mi na karteczce dermatolog napisała ( ͡° ͜ʖ ͡°). Jakieś podstawowe pewnie, zapłaciłem ze dwie stówki.

No ale to tylko mój przypadek.
  • Odpowiedz
@tetris795 wyglada to faktycznie jak wyprysk kontaktowy, przypatrz sie, czego dotykasz, chociaz dziwny w tej konfiguracji jest paluch. probowal ktos cie leczyc tridermem? to nie rozwiaze zagadki etiologii, ale to b. fajny lek na krotki czas stosowania i czesto pomaga
  • Odpowiedz