Aktywne Wpisy

Putrid +163
Dlaczego ciągle słyszę płacz o miasta powiatowe? Przecież istnienie takich miast nie ma sensu, jaki jest sens istnienia 10 miast po 20k mieszkańców, zamiast jednego 200k? Przecież takie małe miasta i tak muszą mieć zarząd jakichś miejskich spółek, takich jak wodociągi miejskie, zarząd dróg itp. Trzeba utrzymać 10 dyrektorów wodociągów zamiast jednego. Prezydent takiego miasta zarabia tyle samo, a zdarza się, że więcej niż prezydent wojewódzkiego. Nie opłaca się tam budować szpitali

Chcę zacząć moją przygodę z programowaniem, tylko nie wiem w jakim języku i jakim kierunku chcę się kształcić. Jak narazie zajmuje się grafiką komputerową (póki co tylko 2d). Moglibyście coś polecić oraz zaznajomić mnie jakich ludzi szukają pracodawcy na rynku IT? Możecie też podlinkować jakieś bezpłatne poradniki lub kursy żebym ogarnął podstawy (po skończeniu szkoły zamierzam studiować oraz porobić kursy związane z tą branżą). Liczę na pomoc ( ͡º ͜ʖ͡º)
Zaskocze cie, mozesz sam to zrobic poprzez
C#, Java, Javascript, PHP, Python i C++, w ostateczności jeszcze Ruby i Scala
@kamr: ostrożnie tylko, bo w Javie jest w tym kraju znacznie więcej ofert pracy a c# jest obecnie w dość ciekawej fazie
Największe ssanie na rynku te trzy mają.
Ja od siebie mogę polecić Pythona i opiszę też trochę co ci się przydać może:
Potrzebny ci będzie następujący stack technologiczny:
Python3 - popatrz zwłaszcza list/dict comprehensions, dekoratory, podstawy OOP w pythonie, ogólne pojęcie o corehttps://docs.python.org/3/tutorial/index.html
Wybierz język programowania:
- Java
- Python
- C# (Ostrożnie!)