Wpis z mikrobloga

• 1
#programowanie #programista15k #it #newbie
Chcę zacząć moją przygodę z programowaniem, tylko nie wiem w jakim języku i jakim kierunku chcę się kształcić. Jak narazie zajmuje się grafiką komputerową (póki co tylko 2d). Moglibyście coś polecić oraz zaznajomić mnie jakich ludzi szukają pracodawcy na rynku IT? Możecie też podlinkować jakieś bezpłatne poradniki lub kursy żebym ogarnął podstawy (po skończeniu szkoły zamierzam studiować oraz porobić kursy związane z tą branżą). Liczę na pomoc ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kamr: Przejrzyj sobie ilość ofert pracy w technologiach: Java, C# (.NET), Javascript, Python, PHP w twojej okolicy (chyba, że zakładasz opcję relokacji) i zacznij ogarniać jedną z nich. I nie zastanawiaj się miesiącami czy czasem nie powinieneś zmienić języka, bo to droga donikąd.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@aueeuoe Obenie mieszkam w małym mieście (40k) gdzie jedynymi ofertami są informatycy w MOPS'ie do wymieniania tonerów
  • Odpowiedz
@kamr: Niemal wszystkie czołowe języki są w dzisiejszych czasach w miarę łatwe do nauki, ze względu na ilość i jakość materiałów które da się znaleźć, zwłaszcza na poziomie początkującym. Więc popatrz w oferty pracy w jakimś sporym mieście najbliżej ciebie typu: Wrocław, Poznań, Łódź, Kraków, Katowice, Warszawa, Bydgoszcz, Gdańsk o dojdziesz do wniosku, że bardzo popularne są:

C#, Java, Javascript, PHP, Python i C++, w ostateczności jeszcze Ruby i Scala
  • Odpowiedz
@kamr: we froncie łatwiej znaleźć pracę, poza tym js i tak będziesz musiał w jakimś stopniu poznać więc w sumie czemu nie? Jak poznasz podstawy jakiegokolwiek języka to później będzie już coraz łatwiej.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@11001100110O11 zaczynałeś z pythonem czy miałeś już jakąś styczność z innymi językami? Raz na forum xyz czytałem podobne pytania "Z czym zacząć?" i ludzie odradzali zaczynanie swojej przygody z tym właśnie językiem.
  • Odpowiedz